RÉSZVÉNYPIAC – Átvészelt napok

Derekasan állta a csapásokat a BUX a múlt héten, alig 2 százalékot veszített értékéből. A hét legfontosabb kérdése: hozzányúl-e az amerikai Fed az irányadó kamatokhoz?

Higgadtan fogadta a tőzsde a többségében rossz híreket, amelyekből pedig nem volt hiány az utóbbi napokban. A cégek közül jó párnak csalódást okozó volt az első negyedéves eredménye, ráadásul a múlt kedden publikált inflációs szám, illetve a rákövetkező napon az államháztartási hiány mértékéről nyilvánosságra került adat sem tartozott az örömhírek közé. A pesti börze New York megingását is jól viselte (a tengerentúlon a kamatemelési várakozások növekedése vetette vissza az árfolyamokat), hiszen hétfőn alig 0,5 százalékkal csökkent az index értéke. Hétfőtől hétfőig tekintve a BUX végül is 130 pontot, alig több mint 2 százalékot gyengült.

A vezető tőzsdei papírok közül a Matávnak sikerült az árral szemben úsznia, árfolyama csaknem 3 százalékkal emelkedett; az átlagnak megfelelő arányban gyengült a Mol, míg az OTP lényegében szinten maradt. Jóval a BUX felett esett a Richter, és rossz napjai voltak a TVK és a BorsodChem részvényeseinek is. A likvidebb papírok közül a leginkább a Prímagáz gyengült, ahol a 600 forintos esésből csak 240 forintot magyaráz az osztalékszelvény levágása.

A gyorsjelentések értékelése után az elemzők minden bizonnyal érezhetően csökkentik az idei eredményvárakozásaikat, ami nyomást gyakorolhat egynéhány cég árfolyamára. A közeljövő árfolyam-alakulása szempontjából azonban ennél sokkal fontosabbak a nemzetközi történések, nevezetesen, hogy hozzányúl-e az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az irányadó kamatokhoz – ez esetben ugyanis újabb nyomás alá kerülhet a pesti börze is. –