HETI PORTFÓLIÓ – Mérsékelt kockázat

“A magyar részvénypiac nem annyira alulértékelt, mint amennyire a magyarországi elemzők többsége véli” – állítja Réthy Róbert, a Procent Befektetési Rt. vezető elemzője. Véleménye szerint ha figyelembe vesszük a térségre jellemző magasabb országkockázatot, a makrogazdasági helyzetet, valamint a társaságok első negyedévi eredményeit, akkor mindössze néhány tőzsdei cég részvényárfolyama tartalmaz jelentősebb diszkontot. Ez pedig több külföldi [...]

“A magyar részvénypiac nem annyira alulértékelt, mint amennyire a magyarországi elemzők többsége véli” – állítja Réthy Róbert, a Procent Befektetési Rt. vezető elemzője. Véleménye szerint ha figyelembe vesszük a térségre jellemző magasabb országkockázatot, a makrogazdasági helyzetet, valamint a társaságok első negyedévi eredményeit, akkor mindössze néhány tőzsdei cég részvényárfolyama tartalmaz jelentősebb diszkontot. Ez pedig több külföldi befektető számára is azt jelenti: Magyarországon egyelőre nem érdemes nagyobb mértékben befektetni.

Emiatt viszonylag alacsony kockázatú porfóliót javasol az elemző. A pénzpiaci eszközök viszonylag magas, 20 százalékos aránya éppen erre utal. A kötvények optimális aránya szerinte legalább 45 százalék. A kötvények közül azért esett a választás a 2001/D jelű államkötvényre, mert ennek 1,5 év körüli átlagos hátralévő futamideje esik a legközelebb az optimálisan vállalható kockázathoz.

A részvénypiacon a következő egy-két hónapban az elemző nem számít komolyabb árfolyam-emelkedésre. Számottevő emelkedés legkorábban az év második felében valószínű, de akkor is csak abban az esetben, ha több pozitív hír együttesen erősíti egymást. Ilyenek lehetnek a jó augusztusi eredmények, a makrogazdasági adatok javulása, a várható nagyobb részvénykibocsátások sikeressége. Feltétel továbbá, hogy a nemzetközi piacokon se történjen semmi olyan, ami visszavetheti a magyar tőzsdét.

A fenti gondolatmenet miatt az elemző elsősorban az alacsony kockázatú blue-chipeket tanácsolja felvenni a portfólióba. –