MAGYARORSZÁG ÉS A HÁBORÚ – Hadisarc

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felmérése szerint a jugoszláviai háború miatt Magyarországot eddig mintegy 10 milliárd forintos kár érte, ami messze alatta van a GDP 0,25 százalékának – tudhattuk meg Balás Pétertől, a Gazdasági Minisztérium (GM) helyettes államtitkárától. Az OECD e hónap végi, 26-27-e között sorra kerülő éves miniszteri értekezletét előkészítő párizsi ülésen [...]

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felmérése szerint a jugoszláviai háború miatt Magyarországot eddig mintegy 10 milliárd forintos kár érte, ami messze alatta van a GDP 0,25 százalékának – tudhattuk meg Balás Pétertől, a Gazdasági Minisztérium (GM) helyettes államtitkárától. Az OECD e hónap végi, 26-27-e között sorra kerülő éves miniszteri értekezletét előkészítő párizsi ülésen a résztvevők egyetértettek abban, hogy minél tovább tart a konfliktus, annál nagyobb károk érik a környező országokat, köztük Olaszországot, Magyarországot és Görögországot (a közép- és kelet-európai országok érintettségéről lásd cikkünket a 24. oldalon).

Amint a helyettes államtitkár beszámolójából megtudtuk, a gazdasági támogatások formáinak kidolgozását az Európai Unió (EU) és a Világbank végzi el, de az OECD tagjai is tevékenyen hozzájárulhatnak majd a jugoszláviai újjáépítéshez.

Balás Péter cáfolta, hogy hivatalos kártérítési kérelem érkezett volna az orosz féltől Magyarországra. A GM álláspontja szerint az orosz tranzitszállítások tiltása nem Budapest és Moszkva közötti probléma, hiszen az embargóról az EU döntött. Korábban Oroszország budapesti kereskedelmi kirendeltségének vezetője, Vitalij Jefimov elképzelhetőnek tartotta, hogy országa kártérítést fog kérni az embargóban részt vevő országoktól – Moszkva ugyanis törvénytelennek tekinti a Jugoszlávia elleni embargót. Jogi szakértők szerint egy esetleges orosz igény elméletileg jogos lehet, ám gyakorlati érvényesítése nehézségekbe ütközne.

Az orosz kereskedelmi képviselet vezetője arra is emlékeztetett, hogy az orosz-magyar kereskedelem tavaly jelentősen visszaesett: a Magyarországra irányuló orosz export 21 százalékkal, a fordított irányú forgalom pedig 33 százalékkal csökkent. Jefimov véleménye szerint a készülő kormányközi bartermegállapodás – amely a tervek szerint júniusra aláírásra alkalmas állapotban lesz – jelentős forgalomnövekedést eredményezhet. A tervek szerinti évi 300 millió dollár értékű szerződés elősegíthetné azt, hogy a magyar agrártermékek és élelmiszerek visszaszerezzék korábbi pozícióikat az orosz piacon. –

Címkék: Hetilap: Röviden