A HÉT

– Nem született konszenzus a Kereskedelmi Világszervezet új vezérigazgatójának személyéről. A 134 országot összefogó intézmény élére Mike Moore volt új-zélandi kormányfőt, illetve Szupacsaj Panicspakdi thaiföldi miniszterelnök-helyettest jelölték a leköszönt Renato Ruggiero utódlására, ám a tagállamok nem tudtak megegyezni. – Európa nyolc meghatározó tőzsdéjének vezetője közös elektronikus értékpapírpiac létrehozásában állapodott meg a múlt héten. A tervek [...]

– Nem született konszenzus a Kereskedelmi Világszervezet új vezérigazgatójának személyéről. A 134 országot összefogó intézmény élére Mike Moore volt új-zélandi kormányfőt, illetve Szupacsaj Panicspakdi thaiföldi miniszterelnök-helyettest jelölték a leköszönt Renato Ruggiero utódlására, ám a tagállamok nem tudtak megegyezni.

– Európa nyolc meghatározó tőzsdéjének vezetője közös elektronikus értékpapírpiac létrehozásában állapodott meg a múlt héten. A tervek szerint Frankfurt, London, Párizs, Milánó, Madrid, Amszterdam, Zürich és Brüsszel létrehozzák az öreg kontinens óriástőzsdéjét, amelynek kapitalizációja a jelenlegi árfolyamok alapján megközelíti a 6500 millárd eurót. Az indulás időpontjáról még nem született döntés, szakértők szerint az legkorábban 2001-re, de inkább 2002-re várható.

– A Nemzetközi Valutaalap kedvező értékelése nyomán Ukrajna május végén és július elején újabb két, együttesen 160-180 millió dollár értékű részlethez juthat hozzá a korábban megnyitott készenléti hitelkeretből.

– A magyarországi fogyasztói árak áprilisban 1,2 százalékkal, azaz a márciusi rátával megegyezően emelkedtek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójából. Az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva áprilisban 9,4 százalékos drágulást regisztráltak.

– Mosonyi Györgyöt választották meg a Mol Rt. május 11-i igazgatósági ülésén a társaság új vezérigazgatójának – erősítette meg a Figyelőnek Kazal János kommunikációs igazgató. Mándoki Zoltán eddigi vezérigazgató sorsáról nem kaptunk információt, mert az igazgatóság rendkívüli ülése lapzártánkkor még tartott. Mosonyi a Shell Hungary Rt. elnök-vezérigazgatói posztjából két hete távozott. A Mol Rt. februári közgyűlésén váltották le Pál Lászlót az igazgatóság éléről, akkor Mándoki a menedzsmentből egyedüliként megtarthatta igazgatósági posztját.

– A Salomon Smith Barney (SSB) amerikai befektetési bank szerint még az idén, esetleg hónapokon belül szélesíteni fogják a forint jelenlegi árfolyamsávját, de ezt a befektetők – látva a magyar pénzpiac erősödését – nem fogják leértékelésnek tekinteni. Az SSB elképzelhetőnek tartja, hogy a sávszélesítés fokozatosan megy végbe, s eljut egészen az európai Gazdasági és Monetáris Unió tagjainál jellemző 15 százalékig.

– A környezetvédelmi termékdíj fizetést 2000-től a szaktárca kiterjesztené a festékekre, a lakkokra és hígítókra, valamint az információhordozó papírokra is. A törvénymódosítás tervezete ez év őszén kerül az Országgyűlés elé, hatályba lépése pedig 2000 januárjában várható. A tárca szakemberei az uniós összehasonlításban alacsony magyar termékdíjak 100 százalékos emelését sem tartanák túlzottnak, minimálisan pedig az infláció mértékével megegyező növelésüket tartják szükségesnek jövőre.

Címkék: Hetilap: Röviden