Behajtási labirintus

MÁSODIK KÖR. Másodfokú bíróságon megszületik az alperest elmarasztaló jogerős ítélet. Eddig körülbelül három év telt el. ELSŐ KÖR. Benyújtják a pert az elsőfokú bírósághoz. Az alperes a rá nézve hátrányos ítélet ellen fellebbez. HARMADIK KÖR. Az alperes a rendkívüli módon túlterhelt Legfelsőbb Bíróság előtt, felülvizsgálati kérelemmel támadja meg a jogerős ítéletet, a bíróság általában helyt [...]

MÁSODIK KÖR. Másodfokú bíróságon megszületik az alperest elmarasztaló jogerős ítélet. Eddig körülbelül három év telt el.

ELSŐ KÖR. Benyújtják a pert az elsőfokú bírósághoz. Az alperes a rá nézve hátrányos ítélet ellen fellebbez.

HARMADIK KÖR. Az alperes a rendkívüli módon túlterhelt Legfelsőbb Bíróság előtt, felülvizsgálati kérelemmel támadja meg a jogerős ítéletet, a bíróság általában helyt ad a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmének. A végrehajtó további legalább egy évig nem kopogtat az alperes vállalkozás székhelyén.

NEGYEDIK KÖR. A korábban prosperáló vállalkozás valaha volt vagyonának csupán töredékéért állhatnak sorba a hitelezők, köztük a felperes. A büntetőjog öt évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálja ugyan a gazdasági tevékenységből származó tartozás fedezetéül szolgáló vagyon elvonását, ám az ilyen per ritka.

ÖTÖDIK KÖR. A felperes – tapasztalva, hogy a számos, de többnyire előnytelennek bizonyult szerződés következtében adósával szemben felszámolási eljárás indult – megtámadhatja az ilyen szerződés(eke)t. Ha ennek jogerős lezártával megállapítják, hogy a felperesnek igaza volt, a szerződés hatálytalan lesz, így akár harmadik, mindeddig kívülálló társaságtól is hozzájuthat követeléséhez. És minden kezdődhet elölről…

Címkék: Hetilap: Gazdaság