RECEPTVIZIT

Több ezer ellenőrzött eset, számos eltiltás és súlyos pénzbüntetések – ez nem holmi doppingvizsgálat, hanem egy, az orvosok gyógyszerfelírási szokásait feltáró, négy megyére kiterjedő ellenőrzés mérlege. A kontrollra az adott lehetőséget, hogy 1996 januárjától működik a KEVER elnevezésű vényellenőrzési rendszer, amely automatikusan kiemeli a “gyanús” recepteket – ezek többnyire nagyon drága készítményekre, illetve olyanokra szólnak, [...]

Több ezer ellenőrzött eset, számos eltiltás és súlyos pénzbüntetések – ez nem holmi doppingvizsgálat, hanem egy, az orvosok gyógyszerfelírási szokásait feltáró, négy megyére kiterjedő ellenőrzés mérlege. A kontrollra az adott lehetőséget, hogy 1996 januárjától működik a KEVER elnevezésű vényellenőrzési rendszer, amely automatikusan kiemeli a “gyanús” recepteket – ezek többnyire nagyon drága készítményekre, illetve olyanokra szólnak, melyeket az orvos jogtalanul, hatáskörét túllépve írt fel.

A kutakodás másik célja a közgyógyellátásban részesülők számára felírható szerek sorsának feltárása. A hivatalos magyarázat szerint mostanában sok a visszaélés ezen a területen, s az érintettek a közgyógyellátásra jogosító igazolványokat sem mindig használják rendeltetésszerűen. De – így a hatóságok – egyéb esetekben is baj van az orvosok receptírási mentalitásával: feleslegesen írnak fel mindenféle pirulákat (többek között antibiotikumokat nyakra-főre), továbbá egy betegségre több hasonló hatású szert is rendelnek, holott orvosszakmai tapasztalatok szerint ilyenkor leginkább a mellékhatások adódnak össze. Mindazonáltal a kontroll révén rövid távon csupán csekély megtakarítás várható.

Címkék: Hetilap: Gazdaság