KEDVEZMÉNYEK A MATÁVNÁL – A három kedvenc

Klasszikus forgalmi csomagot vezetett be április elsejétől a Matáv, kedvezményes telefonálást és internetezést lehetővé téve a lakossági ügyfeleknek.

Három belföldi hívószám jelölhető meg a “kedvenc számok” csomagban, közülük egyelőre kettőnek a Matáv előfizetői körébe kell tartoznia, egy pedig bármely egyéb vezetékes szolgáltató területén lehet. Várhatólag rövid időn belül megállapodás születik a mobilszolgáltatókkal is. A három szám hívásakor 15 százalék forgalmi kedvezmény jár, függetlenül a hívás időpontjától és hosszától; a kedvezmény a kapcsolási díjra azonban nem vonatkozik. A csomag – melynek havi díja bruttó 300 forint – a nap 24 órájában bármikor megrendelhető telefonon is, a 1212-es számon. A kedvezmény nem vonatkozik a nemzetközi számokra, az emelt díjas szolgáltatásokra, a zöld számokra, a három-, illetve a négyjegyű telefonszámokra.

A “kedvenc számok” csomag előnyösen érinti az Internet-használókat, mégpedig nemcsak a MatávNethez szegődött előfizetőket, hanem bármely más szolgáltató ilyen ügyfeleit is. Ezzel a lépéssel a Matáv az Internet-piac jelentős bővülése mellett saját piacvezető pozícióját kívánja megőrizni. (A társaságnak jelenleg 80-90 ezer ügyfele van, ami körülbelül 40 százalékos részesedést biztosít számára a hazai piacon.) Az elsősorban internetezőknek korábban kialakított helyi kedvezmény továbbra is megmarad, függetlenül az új csomagtól. Március 22-e óta a technikai akadályok elhárításával lehetővé vált, hogy a kedvezményes időszakon kívül megkezdett vagy befejezett hívás esetén is kizárólag a megfelelő időszakban beszélt másodpercben mért díját fizesse az előfizető a szolgáltatónak. Tehát a különböző díjtételű időszakokat átívelő hívások számlázása tulajdonképpen megosztva jelenik meg, így a kedvezményes időre jutó rész semmiképpen nem lehet nagyobb 150 forintnál. Megszűnt viszont az egybefüggő 61 órás engedményes időszak, így szombaton és vasárnap a reggel 7-től délután 3-ig terjedő napszakban nincs kedvezmény.

A telefontársaság további forgalmi csomagok bevezetését is tervezi. Ezek tartalma részben a jelenlegi “kedvenc számok” sikerétől függ. A bevezetésre szánt két csomag eredetileg egyszerre jelent volna meg a Matáv kínálatában; a másik pontos tartalmát még nem véglegesítették. A lakosságinál vélhetően jóval magasabb havi díjjal megjelenő, esetenként akár 50 százalékos kedvezményt nyújtó csomagot elsősorban a gazdálkodóknak kínálja a szolgáltató. A Matávnak mindenesetre egyelőre lehetősége van komolyabb kockázat nélkül felmérni a keresletet, és az ajánlati feltételeket a tapasztalatok alapján módosítani.