RÉSZVÉNYPIAC – Vegyipariak előnyben

Szárnyalt a BorsodChem (BC) és a TVK az elmúlt napokban, míg a piacon szereplő többi részvény árfolyama csupán kismértékben változott. Közülük is inkább csak a kisebb papírok ára emelkedett, az igazán nagyok stagnáltak. A Graboplastnál stratégiaváltásról számolt be pénteki sajtótájékoztatóján a menedzsment.

Kellemes meglepetés érte a napokban azokat, akik kitartottak a vegyipari részvények mellett. A keddtől keddig terjedő időszak 3,9 százalékos BUX-emelkedését jelentősen felülmúlva, a BC árfolyama 25,1 százalékkal, a TVK-é pedig 16,4 százalékkal növekedett. E “menetelés” e hét keddjén 5425 forintos záróárat eredményezett az előbbi, s 2630 forintosat az utóbbi cégnél. Mindemellett a két papírra történő kötések száma is jelentősen megugrott, hiszen a BC 2-3 milliárd, a TVK pedig 5 milliárd forintot megközelítő – árfolyamértéken számolt – forgalmat mutathatott fel több kereskedési nap során is.

A jelenséget kiváltó közvetlen ok az volt, hogy a világ tőzsdéin jelentős kereslet mutatkozott a vegyipari ciklusra érzékeny papírok iránt. Piaci pletykák szerint több nagyobb alap is növelte ebbéli befektetéseinek arányát, és további vásárlásokra is van esély.

A piac egészére azonban nem ragadt át a vegyipari papíroknál tapasztalható eufória, vagyis folytatódott a visszafogottabb kereskedés és az árfolyamok csupán lassú emelkedése vagy stagnálása. (Ezzel együtt is a BUX értéke kedden már megközelítette az 5900 pontot, aminél magasabb legutóbb március elején volt.) A vegyipari szekció mellett további kivételt ez alól a NABI elmúlt heti 8-9 százalékos megugrása jelent, amit a Mezőgép is követett, az említett öt kereskedési nap során 10,8 százalékkal kúszva feljebb.

Az áramszolgáltatók vegyes képet mutattak, de nagyobb horderejű változás egyiknél sem volt megfigyelhető. A gyógyszeripari részvények 2-3 százalékos heti növekedése éppen meghaladja a két vegyipari társaság teljesítménye nélküli becsült piaci átlagot. A korábban az átlagnál jobban szereplő “nagyok” – a Mol, a Matáv, az OTP – szinte semmit nem tudtak erősödni, sőt a banki papír egyértelműen negatív irányba mozgott.

A Graboplast pénteki tájékoztatóján bejelentették, hogy a Roland Berger and Partners Kft. tanácsadói közreműködésével stratégiát kíván váltani a társaság, s ennek során pénzügyiből stratégiai holdinggá fog átalakulni. Az átszervezést követően az eddigi termékfelosztás helyett piaconként lesznek szegmentálva a különböző üzletágak. Azzal, hogy termékeit egy piacon, együtt – csomagban – kínálja majd a cég, azt remélik: sikerül nyugat-európai értékesítéseik mértékét jelentősen megnövelni és a korábban az orosz piac kiszolgálására létesített kapacitásokat jobban kihasználni.

A piaci felosztás a PVC-padló, a parketta, a szőnyeg és a tapéta gyártását érintené, mivel a műbőr, a filc és a textil üzletágakat pénzügyi befektetésként tervezik kezelni. A piac nem értékelte különösebben a készülő változásokat – a Graboplast árfolyama stagnált.

Lapzártánkig nem zárták le a Synergon-részvények jegyzését, ezért feltehetően a korábban meghirdetett április 21-i végső időpontban zárul az akció. Mindez a nem túl erős hazai keresletnek tudható be, továbbá a társaság azon szándékának, hogy minél szélesebb közkézhányadot igyekszik kialakítani.

Piaci megfigyelők szerint rövid távon a jövő heti közgyűlési dömping és a május első felében érkező vállalati gyorsjelentések masszívan megmozgathatják egyes részvények kurzusát. Általános hosszra azonban rövid távon kevesen számítanak. Hacsak lényeges új pozitív információk nem látnak napvilágot, a 6000-6500 pontos sáv erős felső korlátnak bizonyulhat.