HAZAI TAPASZTALATOK – VEGYES KÉP

CENTRUM ÁRUHÁZAK RT. A cégnél az 1994-es privatizáció idején 3,5 ezren dolgoztak, s az MRP-ben szinte az összes alkalmazott részt vett. A csoport 26, a vállalati menedzsment által jegyzett Stratégia Kft. pedig 25 százalékos tulajdoni részt szerzett. A társaság azonban hosszú távon képtelen volt önerőből fennmaradni, így tőkeinjekció vált szükségessé; a Skála Coop éppen időben [...]

CENTRUM ÁRUHÁZAK RT. A cégnél az 1994-es privatizáció idején 3,5 ezren dolgoztak, s az MRP-ben szinte az összes alkalmazott részt vett. A csoport 26, a vállalati menedzsment által jegyzett Stratégia Kft. pedig 25 százalékos tulajdoni részt szerzett. A társaság azonban hosszú távon képtelen volt önerőből fennmaradni, így tőkeinjekció vált szükségessé; a Skála Coop éppen időben érkezett. A Centrum Áruházak Rt. továbbra is tulajdonosa a 20 áruháznak, amelyeket azonban bérbe ad az S&C Áruházlánc Rt.-nek. A Centrum Rt.-ben az MRP jelenleg 21 százalékos tulajdonnal bír. Elbocsátás nem történt, mert a dolgozók zöme átkerült az S&C Áruházlánc Rt.-be. Az áthelyezés miatt azonban a Centrum Áruházlánc Rt. MRP-szervezete jelenleg csupán 68 főt számlál. “A szervezet megmaradt, már csak azért is, mert annak idején hitelt vett fel, amely 2008-ban jár le” – mondja Kiss István, a vállalati MRP elnöke. Névértéken 1 milliárd 238 millió forintnyi részvény került az MRP-hez, ám a Centrum még nem fizetett osztalékot, mert eredményei ezt nem tették lehetővé. A részvények nagy része a biztosítékul szolgál a kölcsönt nyújtó Kereskedelmi és Hitelbank felé. Ám elképzelhető, hogy ha a társaság eredményesen működik, valóban részvényekhez jutnak az MRP-tagok.

MAGYAR ÉPÍTŐ RT. A cégnél mintegy 240 résztvevővel alakult meg 1993-ban az MRP-szervezet. Még abban az évben a menedzsmentből alakult kft.-vel együtt nyújtották be a pályázatot a részvények 50 százaléka plusz egy szavazat megszerzésére. Ebből az MRP 50 millió forinttal a részvények 7,2 százalékának megvételét célozta meg. “Minden évben fizettünk 10-12 százalékos osztalékot, biztosítandó az E-hitel törlesztését” – mondja Madarász István, a társaság MRP-szervezetének elnöke. A cég mindenkor a szükséges összeggel, évi 1,1-1,2 millió forinttal támogatta a szervezetet. A Magyar Kereskedelmi Banktól felvett hitel törlesztése 2000-ben jár le, ám az idén előreláthatóan olyan jelentős osztalékról döntenek, amelyből kifizetik az adósság hátralévő részét. Ezután várhatóan megszűnik az MRP, hiszen fenntartása nem kevés pénzbe kerül. A jelenlegi 220 tag többsége dolgozói részvénnyel is rendelkezik, de valószínűleg ezt is felszámolják, mert a két tulajdonosi forma együttesen is alacsony szavazati arányt képvisel.

ÁLLAMI NYOMDA RT. A társaság MRP-szervezete 1993 májusában, 224 fővel alakult, a tagok száma jelenleg 204. A részvényvásárlás itt is E-hitel felvételével történt, azonban a jegyzett részvények névértékének 2 százalékát minden résztvevő saját erőből, készpénzzel fizette ki. Osztalékfizetés a törzsrészvényekre egyetlen alkalommal, 1994-ben történt a társaságnál: a névértékre vetített 8 százalékot utaltak ki. A törlesztés – ezt osztalékfizetés hiányában a megállapodás alapján teljes egészében az Állami Nyomda Rt. teljesíti – 2008-ban fejeződik be. A társaságnál sikeresnek tekintik az MRP működését, mert a cég forgalma folyamatosan emelkedik, pénzügyi helyzete szilárd. Ennek ellenére a szervezet ügyvivő testületében úgy látják, hogy – bár a kérdésről még nem volt közgyűlési vita – a törlesztés lejárta után valószínűleg nem kívánják fenntartani ezt a tulajdonosi formát.

PEST MEGYEI MŰANYAGIPARI RT. E cégnél maga a vezérigazgató, Sarlós Bernát is közismerten elkötelezett híve az MRP-nek, s nem szeretné, ha társaságuknál megszűnne a szervezet. A vállalat 1992-ben alakult kft.-vé, az MRP-szervezet pedig a következő év elején jött létre 1100-1200 fővel, s közel 65 százalékos üzletrészt szerezve. Jelenleg 700 körüli a tagok száma; az E-hitel visszafizetése 2002-ben jár le, s az osztalékot a törvényi előírásnak megfelelően a törlesztésre fordítják. A cég 1996-ban alakult részvénytársasággá. “Már az MRP létrejöttekor megfogalmazódott a stratégiai cél, hogy az E-hitel visszafizetése után is maradjon meg a szervezet – erősíti meg Kalló Sándor MRP-elnök -, azóta egyszer sem vetődött fel a megszűnés kérdése. Mi úgy látjuk, van értelme ennek a konstrukciónak.”

Címkék: Hetilap: Gazdaság