Egyeztetők

SIKERES EU-FORDULÓ. Öt tárgyalt témakörből hármat ideiglenesen lezártnak értékeltek hétfőn az Európai Unió (EU) és Magyarország főtárgyalói brüsszeli találkozójukon – jelentette be Juhász Endre nagykövet, magyar főtárgyaló. A fél éve kezdődött érdemi csatlakozási tárgyalások sorában ez volt a harmadik forduló főtárgyalói szinten. A témák közül a statisztikai kérdéseket olyannak minősítették, amelyre a tárgyalások befejezéséig már [...]

SIKERES EU-FORDULÓ. Öt tárgyalt témakörből hármat ideiglenesen lezártnak értékeltek hétfőn az Európai Unió (EU) és Magyarország főtárgyalói brüsszeli találkozójukon – jelentette be Juhász Endre nagykövet, magyar főtárgyaló. A fél éve kezdődött érdemi csatlakozási tárgyalások sorában ez volt a harmadik forduló főtárgyalói szinten. A témák közül a statisztikai kérdéseket olyannak minősítették, amelyre a tárgyalások befejezéséig már nem kell visszatérni, hacsak váratlan fejlemény nem jön közbe. Ideiglenesen lezártnak tekinthető a távközlés és az iparpolitika fejezete is, ezek esetében azonban újabb egyeztetésre lesz szükség, amennyiben a magyar csatlakozás – a budapesti reményeknek megfelelően – 2002-ben megtörténik.

FOGYATKOZÓ NÉPESSÉG. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népmozgalmi adatai szerint tovább folytatódott a lakosság számának apadása. Az év első két hónapjában ezer lakosra csupán 9,2 élveszületés jutott, ezzel szemben számottevően nőtt az elhalálozottak aránya (lásd a grafikont). Pozitív hír viszont, hogy a csecsemőhalandóság mintegy negyedével csökkent.

JUGOSZLÁV TRANZIT. A Gazdasági Minisztérium illetékesei megerősítették, hogy a NATO-légiakciók ellenére folytatódnak a Jugoszláviába irányuló tranzitszállítások. A tárca szerint az érintett magyar vállalat például nem tagadhatja meg, hogy a már kiépített vezetéken Oroszország gázt szállítson Jugoszláviába. Elvileg annak se volna akadálya, hogy Magyarország kőolajtermékeket adjon el oda, hiszen az ENSZ, a NATO és az Európai Unió (EU) határozatai ezt nem tiltják. Mindazonáltal a bizonytalan helyzet miatt a vállalkozók lényegében szüneteltetik ez irányú tevékenységüket.

POSTABANK-ELADÁS 2001-BEN? “Két év múlva privatizálni kellene a Postabankot” – jelentette ki Urbán László, a Postabank vezérigazgató-helyettese. Urbán szerint meghatározó csomagot kell értékesíteni egy komoly befektető számára. A jelenlegi menedzsment azon dolgozik, hogy az értékesítési árfolyam 100 százalék felett legyen. A bank tőzsdei bevezetése azonban még több évig elhúzódhat, mivel a pénzintézet nem rendelkezik 1997-es auditált mérleggel.

INDUL A MUNKAÜGYI TANÁCS. Várhatóan lapzártánk után, szerdán tartja alakuló ülését az Országos Munkaügyi Tanács (OMT), egyben ekkor tartja utolsó ülését a megszűnő Érdekegyeztető Tanács (ÉT). Az OMT a kormányzati szándék szerint a munkaügyi jogszabályokról egyeztet, illetve több témakörben – így például az országosan kötelező minimálbér emeléséről, a munkanapok áthelyezéséről – tárgyal és köt majd megállapodásokat. A fórum munkájában kormányzati, munkavállalói és munkaadói képviselők vesznek majd részt.

ÚJABB TV-ÜGY. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) az RTL Klub televíziós csatorna után a TV2 ellen is államigazgatási eljárást indított, ám azt rögtön fel is függesztette az Alkotmánybíróság döntéséig. A testület szerint emlékezetes ítéletében a Legfelsőbb Bíróság ugyancsak az RTL Klubbal kötött szerződés felbontásáról határozott, mégis, a végzés alapján a TV2-vel kötött szerződés érvényessége is kétséges. Az ORTT döntött arról is, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújt be az ítélet ellen.