MURDOCH NEM KAPJA MEG A MANCHESTERT – Védekező felállás

A brit kereskedelmi és ipari miniszter döntése szerint a Rupert Murdoch médiabirodalmához tartozó BSkyB tévétársaság nem vásárolhatja meg a Manchester United futballklubot.

Mintegy 15 százalékot – összesen 85 millió fontot – vesztettek értékükből a múlt pénteken a londoni tőzsdén a Manchester United (MU) részvényei a bejelentésre, miszerint a brit versenyhivatal nem adta áldását a BSkyB felvásárlási tervére. A tévétársaság tavaly szeptemberben tett 623 millió fontos ajánlatot a klubra, amit a részvények egyharmadát birtokló igazgatótanács azonnal el is fogadott. A részvényesek egy másik, a szurkolók által vezetett csoportja azonban összeállt a klub védelmére, és felszólították az intézményi befektetőket, hogy ne fogadják el Murdoch ajánlatát, a brit kormánytól pedig kérték az ügylet felülvizsgálatát.

A versenyhivatal véleménye szerint a tulajdonosi jog megszerzésével a BSkyB tisztességtelen előnyhöz juthatna a Premier Liga futballmérkőzéseinek közvetítési jogairól folytatandó tárgyalásokon, csorbulna a versenysemlegesség ezen a területen. “Az összeolvadás károkat okozna a brit futballban, növelné az egyenlőtlenséget a nagyobb és gazdagabb, illetve a kisebb és szegényebb klubok között, a BSkyB-nek nagyobb befolyásolási lehetőséget adna a Premier Liga döntéseire, mindez pedig nem szolgálja a sportág hosszú távú érdekeit” – indokolta a döntést a brit kereskedelmi miniszter.

A Manchester amúgy Európa leggazdagabb futballklubja (lásd a toplistát). A klub részvényei 1991-óta forognak a londoni tőzsén, árfolyamuk 7 év alatt 700 százalékkal emelkedett. Az 1996/97-es szezonban az MU közel 28 millió fontos nyereséget könyvelt el, tőzsdei kapitalizációja pedig 1998 végén meghaladta a 400 millió fontot.

Címkék: Hetilap: Röviden