KOCKÁZATOS BEFEKTETÉSEK – Lassan felfelé?

Szolid emelkedés volt megfigyelhető a pesti tőzsdén az elmúlt napokban, ugyanakkor folyamatosan fellángoló felvásárlási pletykák és azok cáfolatai tartják izgalomban a piacot. A külföldi nagybefektetők egyelőre nem tértek vissza; elemzők szerint a makrogazdasági eredmények körüli bizonytalanság megszűnését és a jugoszláv válság rendezését várják. Folyamatosan felfelé araszolt az elmúlt napokban a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, a [...]

Szolid emelkedés volt megfigyelhető a pesti tőzsdén az elmúlt napokban, ugyanakkor folyamatosan fellángoló felvásárlási pletykák és azok cáfolatai tartják izgalomban a piacot. A külföldi nagybefektetők egyelőre nem tértek vissza; elemzők szerint a makrogazdasági eredmények körüli bizonytalanság megszűnését és a jugoszláv válság rendezését várják.

Folyamatosan felfelé araszolt az elmúlt napokban a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, a BUX, amely így e hét keddjén valamivel 5700 pont felett zárt, vagyis egy hét alatt – közepes forgalom mellett – 7 százalékkal nőtt az értéke. A keddi zárást követően a szerbek egyoldalú tűzszünetet hirdettek, mely hírre – noha az ajánlatot a NATO részéről kapásból elutasították – a Londonban forgalmazott magyar részvények átlagából számított index (SEAQ) további 50 ponttal emelkedett. Ha a helyzet netán gyorsan rendeződne, az jelentős mértékben megerősíthetné az emelkedő trendet és annak folytatódását.

A hét nyertesei a gyógyszeripari papírok mellett a Démász és a Zalakerámia részvényei voltak, bár az utóbbi cég esetében múlt csütörtök óta az árfolyam lemorzsolódását tapasztalhattuk. Ezt azzal magyarázzák, hogy a felvásárlásról szóló hírek csupán spekulációk voltak. A Richter 12,5 százalékos növekedését – piaci pletykák szerint – a jó negyedéves eredményekre vonatkozó várakozásoknak köszönhette. Az áramszolgáltatók vegyes képet mutatnak, hiszen a Démász közel 12,5 százalékos növekedésével szemben a szektor négy másik cégének árfolyama csupán néhány százalékkal változott az elmúlt hét során. Az Elmű és az Émász kismértékben felfelé, a Titász és a Dédász pedig lefelé mozdult el az egy héttel korábbi szintjéről. Az elmúlt napokban még a TVK, a Prímagáz és az OTP papírjai növekedtek 10 százalék körüli mértékben.

A hét vesztese a Rába volt, amely több mint 11 százalékot veszített értékéből. Elemzők szerint ez az áresés érthető a megcáfolt kivásárlási várakozások tükrében, hiszen az árfolyam a piactól elszakadva jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban.

A korábbi “kedvenc”, a Mol szintén gyengélkedik az utóbbi időkben, hiszen 5060 forintos záróára havi szinten már a 8 százalékos értékvesztést is meghaladja. A társaság piaci megítélése valószínűleg a Shellel folytatott tárgyalások megszakadása következtében romlott, s az sem tett jót, hogy a gyorsjelentésben szereplő előzetes számok szignifikánsan jobb eredményeket ígértek a ténylegesen bekövetkezetteknél.

Az elmúlt napokban több felvásárlással kapcsolatos hír látott napvilágot. E hét keddjén a Ceneupac S. A. tett 2376 forintos áron felvásárlási ajánlatot a Cofinec részvényeire, míg a Brau-papírokra a Brau Union AG tett ajánlatot múlt pénteken, 3100 forintos árszinten. Az utóbbi lépés hátterében az áll, hogy a Brau május 5-én tartandó éves közgyűlésén a háromszorosára, 6,6 milliárd forintra akarják emelni a társaság alaptőkéjét, amit a részvények névértékének felemelésével kívánnak megvalósítani. Ennek eredményeképpen valamennyi Brau törzs- és elsőbbségi részvény névértéke 1000 forintról 3000 forintra növekedik, miközben a papírokat az alaptőke-emeléssel kapcsolatban a társaság felé semmilyen fizetési kötelezettség nem terheli. A névérték emelkedésére vonatkozó adójogszabályok miatt a magánszemélyek a régi és az új névérték közötti különbözet után 20 százalékos adót kötelesek fizetni a részvények kicserélését követően.

Ez a háttere a Brau Union AG legfeljebb 283 ezer 212 darab részvény megvásárlására tett ajánlatának, melynek elfogadásáról május 25-ig dönthetnek a részvénytulajdonosok. A beérkező elfogadási nyilatkozatok elbírálása időrendi sorrendben történik, mindaddig amíg azok együttes darabszáma el nem éri a fenti darabszámot, de április 23-ig kizárólag magánszemélyek élhetnek az ajánlattal, személyenként legfeljebb 200 részvény erejéig.

A hét további híre, hogy a Postabank igazgatósága április 27-ig meghosszabbította az 1998. december 30-a előtt kibocsátott részvények cseréjének, illetve lebélyegzésének határidejét. Az eredeti határidő március 31-e volt, de mivel a hitelintézet évi rendes közgyűlését április 30-ra hívták össze, a lebélyegzés elhúzódása nem okoz fennakadást.