INFOPLANET – Forró témák

Pénzinformatikai kutatóközpont alakult a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME), amely a “forró témák” követését, az érintettek összehozását tűzte ki célul. Infoplanet Pénzügyi Informatika Kutatóközpont néven hozták létre azt az intézményt, amely az érintett szervezeteket kívánja “öszszeszervezni”, és a pénzügyi informatika területén várható fejlesztéseket, trendeket követni. A BME-n alakult központ hátterét másfél évtizedes projekt- és tendertámogatási munka [...]

Pénzinformatikai kutatóközpont alakult a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME), amely a “forró témák” követését, az érintettek összehozását tűzte ki célul.

Infoplanet Pénzügyi Informatika Kutatóközpont néven hozták létre azt az intézményt, amely az érintett szervezeteket kívánja “öszszeszervezni”, és a pénzügyi informatika területén várható fejlesztéseket, trendeket követni. A BME-n alakult központ hátterét másfél évtizedes projekt- és tendertámogatási munka adja, amelyhez az egyetem illetékes információmenedzsment tanszéke biztosít keretet. (E tanszék égisze alatt egyébként már a második ilyen jellegű központ jött létre: az első Információs Társadalom és Trendkutató Központ néven jó egy éve működik.) Az új intézmény azt vállalja, hogy számon tartja a bankinformatika területén felmerülő témákat, lehetőségeket; figyeli, miként fejlődnek e területek; valamint kitapogatja, hogy kik az együttműködésre hajlandó érdekeltek. Kérésre a központ a projektek további menetében is részt vesz, illetve esetleg akár ellenőrző feladatokra is vállalkozik.

A szervezetet még nem alakították ki, de azt minden valószínűség szerint az érintettek egyes csoportjait – bankokat, távközlési cégeket és hasonlókat – összefogó, illetve tematikus bizottságok alkotják majd. Ezek létrehozására, a személyi háttér megteremtésére jó alkalomnak ígérkezik a két hét múlva esedékes Pénzinformatikai Konferencia, amely ezúttal az információs társadalom pénzügyi szolgáltatásait taglalja, a középpontba az elektronikus kereskedelmet és az üzletvitel elektronikus lebonyolítását állítva. Az immár harmadszor megrendezésre kerülő konferencián az idén többek közt az otthonról, elektronikus úton folytatott tőzsdézés lehetőségeit vitatják meg, de témái között szerepel egyes pénzügyi szolgáltatások kihelyezése is.

Címkék: Hetilap: Röviden