BEMUTATKOZIK A SIMPATIKA – Simpatikus megoldás

A SIM kártyán tárolt nevek, telefonszámok átszerkesztése, áthelyezése, a rövid szöveges üzenetek beállítása, mindezek kinyomtatása, a PIN kód kezelése - csak néhány abból a választékból, amelyet a Pannon GSM Rt. által kifejlesztett új szoftver kínál. A szolgáltatást elsősorban kiemelt ügyfeleinek - vállalatoknak, vállalkozóknak - ajánlja a cég, hiszen a SIMpatika elnevezésű program kiválóan alkalmas az információk gyors és pontos kezelésére.

A SIM kártyán az alapinformációk mellett rengeteg olyan adatot lehet tárolni, amely megkönnyíti a készülékek használatát. Bajor János, a mobiltávközlési cég szolgáltatásfejlesztési osztályának vezetője szerint az előfizetők között a legnépszerűbbek a telebanki és a távfelügyeleti szolgáltatások, sokan számlájuk számát is telefonjuk memóriájában tárolják, emellett biztonsági funkciók ellátására is használják készüléküket. Beállíthatók az úgynevezett előnyben részesített szolgáltatók kódjai. Ez utóbbi Bajor János szerint azért hasznos, mert akik sokat utaznak külföldre, adott esetben be tudják állítani, hogy melyik szolgáltató hálózatára kapcsolódjon rá a készülékük. A SIM kártyák véges számú rövid szöveges üzeneteket képesek tárolni; az új szoftver ezeknek a kimentésénél, elolvasásánál ugyancsak alkalmazható. Fontos az is, hogy a szoftver segítségével meg lehet írni a SIM kártyán – akár előre is – bizonyos üzeneteket. Ezek egy adott helyzetben nagyon hasznosak lehetnek. Például, ha az ember megbeszélésen ül és nem tudja felvenni a telefont, akkor nem kell külön megírni egy “megbeszélésen vagyok, kérlek, hívj később” szöveget, hanem egy előre megfogalmazott, elmentett üzenetet egyszerűen el tudunk küldeni a nekünk telefonáló számára.

Az új Pannon GSM szoftver képes arra, hogy a felhasználó az előre elkészített listákat áttegyen az üres SIM kártya memóriájába; például az első kilenc számnál gyorshívást lehet kezdeményezni – a legközelebbi kollegákat, főnököket lehet ilyen módon hívni. De be lehet tenni újabb listákat is, egészen addig, amíg a SIM kártya memóriája elbírja. Érdekesség – teszi hozzá a szakember -, hogy sokan használják telefonjukat úgy, hogy a hétvégén például csak a barátok telefonszámát igénylik. A SIMpatika szoftver meg tudja oldani azt a problémát is, hogy a meglévő listát a fogyasztó igényeinek figyelembevételével “átprogramozza” a hét végére. Előfordulhat, hogy a listán szereplő első tíz név között akad olyan, amelyet már nem akar tovább olyan előkelő helyen tartani a telefon gazdája, mint korábban, hanem szívesen hátrébb sorolná azt. A változtatást könnyedén végre tudja hajtani a szoftver. Ilyenkor megjelenik az összes név az összes telefonszámmal; ezeket minden további nélkül át lehet bárhova helyezni, a telefonszámokat át lehet írni nemzetközi formátumba. Ez például szintén olyan jellegű probléma, amit sokan csak külföldön vesznek észre. A beírt és kilencessel kezdődő telefonszámokat nem tudják külföldön elérni, hiszen nincs benne a nemzetközi előválasztó, a 36-os szám. A szoftverrel ez is gyorsan beírható. Ki lehet nyomtatni a számokat, a szöveget. Sokaknak van olyan kívánságuk, hogy az üzenetekben a mondatok nagybetűvel kezdődjenek és kisbetűvel folytatódjanak. Ezt is végig lehet vinni a programon.

Az előfizetők a SIMpatika szoftverjét a legegyszerűbben a Pannon GSM Rt. Területi képviseletein és bemutatótermeiben, illetve egyes viszonteladóinál ismerhetik meg, és e helyeken sajátíthatják el a leggyorsabban a program kezelését. A szoftver egyébként arról kapta nevét, hogy – reményeink szerint – szimpatikus megoldás elnyeri az ügyfelek szimpátiáját is – mondta végezetül Bajor János.