EREDMÉNYHIRDETÉS ELŐTT AZ ERŐMŰTENDER – Szenes nyertes?

Import feketeszénre alapozott nagyerőmű, s gáztüzelésű kis egységek győzhetnek a tavaly meghirdetett kapacitástenderen. Amennyiben igaz a Dunamenti Erőmű Rt. belga tulajdonosának kiszivárogtatása, a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. pályázatának "nagy" nyertese maga a Tractebel lehet.

Emlékezetes, hogy a kapacitástender kiírásában egyrészt 2006-ig megvalósuló nagy blokkokra – 600 plusz-mínusz 200 megawattra -, másrészt a 2004-ig belépő kis erőművekre – 500 plusz-mínusz 200 megawattra – lehetett ajánlatot benyújtani. A 27 jelentkező közül magát győztesnek kikiáltó Tractebel 450 megawattnyi kapacitást építhetne Százhalombattán, mivel olcsóbban állítaná elő az áramot a kilowattóránként 10 forint körüli árat kínáló vetélytársánál, a bükkábrányi erőműnél. A paksi atomerőmű már októberben kiesett a versenyből (Figyelő, 1999/2. szám), amikor az Alsó-Dunavölgyi Környezetvédelmi Felügyelőség nem megfelelőnek minősítette az előzetes környezeti tanulmányokat. A Dunamenti Erőmű új egységének beruházási költségét 450 millió dollárra becsülik, a társaság 80 megawattnyi gázturbinás bővítésre egyébiránt már korábban engedélyt kapott a Magyar Energia Hivataltól.

Ugyancsak meg nem erősített hírek szerint a nyertesek között lesz az amerikai AES tiszaújvárosi 200 megawattra, illetve a finn-japán Fortum-Tomen konzorciumhoz tartozó Budapesti Erőmű Rt. kispesti 100 megawattra szóló projektje.

Címkék: Hetilap: Röviden