Korrekciók

FELJELENTETTÉK PRINCZET. Büntetőeljárást kezdeményezett a Pénzügyminisztérium Princz Gábor és ismeretlen társai ellen a Postabanknál feltártak nyomán. Az állam nevében eljáró tárca visszaélés, a számviteli fegyelem megsértése és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés vétségének alapos gyanúja miatt tett feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályán. PELIKÁN FELFÜGGESZTVE. Simicska Lajos, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal [...]

FELJELENTETTÉK PRINCZET. Büntetőeljárást kezdeményezett a Pénzügyminisztérium Princz Gábor és ismeretlen társai ellen a Postabanknál feltártak nyomán. Az állam nevében eljáró tárca visszaélés, a számviteli fegyelem megsértése és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés vétségének alapos gyanúja miatt tett feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályán.

PELIKÁN FELFÜGGESZTVE. Simicska Lajos, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke hétfőn előbb egyeztetett Orbán Viktorral, majd felmentette a munkavégzés alól Pelikán Lászlót, az adórendőrség első emberét, aki aznap reggel maga is kérte beosztásából való felfüggesztését. A Fidesz-frakció már hétvégi ülésén azt “javasolta”, hogy az adóhivatal vezetője menessze Pelikánt.

PONTOSÍT A JEGYBANK. “Az év végére 9 százalék alatti infláció várható, és a fogyasztói árindex éves átlagos emelkedése is 10 százalék alatt maradhat” – jelentette ki Kovács Álmos, a jegybank alelnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén. Az infláció mértéke a vártnál jóval alacsonyabb volt tavaly novemberben és decemberben, az MNB ezért módosította lefelé prognózisát. A külső egyensúly hiánya ugyanakkor az elmúlt hónapokban kedvezőtlenebbül alakult a reméltnél. Ezért elképzelhető, hogy a belső kereslet visszafogására lesz szükség.

ÓVATOS GKI-PROGNÓZIS. A tavalyi 5,5 százalék után az idén érezhetően lassúbb ütemű lesz a gazdasági növekedés – vélik a GKI Gazdaságkutató Rt. elemzői. A legfontosabb exportpiacokon várhatóan lassul a növekedés, miközben a továbbra is gyorsan bővülő belföldi kereslet többletbehozatalt gerjeszt, ami a külső egyensúly további romlásához vezet. A GKI felmérése alapján az idén a GDP 3-4 százalékos, míg az ipari és az építőipari termelés 7 százalékos növekedése várható.

KEVESEBB ÁLLÁSTALAN. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint tavaly is csökkenő tendenciát mutatott az állástalanok száma: 1998-ban az átlagos munkanélküliségi ráta 7,8 százalék volt, szemben a korábbi 8,7 százalékkal (lásd a grafikont). Más megközelítésben – szintén a KSH szerint – tavaly fokozatosan bővült a foglalkoztatás; míg januárban még csak 3 millió 613 ezer embernek volt állása, addig decemberre 3 millió 770 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma.

KÖNNYÍTETT MUNKAVÁLLALÁS. Az Európai Unióval (EU) kötött társulási szerződésben foglaltaknak megfelelően hétfőtől külön munkaerő-piaci vizsgálat nélkül kaphatnak munkavállalási engedélyt Magyarországon a külföldi érdekeltségű, vagy külföldi vállalkozások úgynevezett kulcsszemélyei. Ez a kedvezményes elbírálás egyrészt az uniós országok vállalkozásaira vonatkozik, másrészt azon államok cégeire, amelyeknél Magyarország az EU-val létrejötthöz hasonló nemzetközi kötelezettséget vállalt.

CSÖKKENT AZ ALAPKAMAT. Magyar Nemzeti Bank (MNB) február elsején 16,0 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot, tekintettel az infláció kedvező alakulására, valamint az utóbbi hetekben tapasztalt kamatcsökkenési tendenciára. Ezzel az intézkedéssel egy év alatt 4 százalékponttal szállt alább a jegybanki alapkamat.