VÁMMÉRLEG ’98 – A jövedéki adó éve

Rekordnagyságú, az egy évvel korábbinál 64 százalékkal nagyobb bevétellel zárt tavaly a Vám- és Pénzügyőrség. Arnold Mihály országos parancsnok a jövedéki adó évének minősítette 1998-at, megjegyezve: az idén tovább szigorítják a hatóság fegyelmi rendjét.

A vámhatóság az elmúlt évben 1329,3 milliárd forint köztartozást szedett be. A három fő bevételi csoportot a vám- és importbefizetések, a fogyasztási- és jövedéki adók, valamint az import általános forgalmi adója képviselte. Közülük a legnagyobb tétel, 795 milliárd forint az utóbbiból származott. A legnagyobb bevétel-növekedést ugyanakkor a tavaly januárban bevezetett jövedéki adókból könyvelhették el. Az úgynevezett ABC-termékekre – a szeszre, a benzinre és a dohányra – terhelt adóból befolyt 311 milliárd forint csaknem tízszerese az egy évvel korábbinak.

Ugrásszerűen, 60 százalékosra javult az ellenőrzések hatékonysága, ami 3,3 milliárd forintot hozott a konyhára. Lefoglaltak 830,9 millió forint értékű árut, elkoboztak 264,8 millió forintnyi értéket, s behajtottak 213,0 milliónyi bírságot. Emelkedett azon büntetőügyek száma, ahol százmilliós, esetenként milliárdos volt az elkövetési érték. A kábítószerek illegális kereskedelme elleni harcban a magyar vámosok Európában is dobogósak: a drogok 94 százalékát pénzügyőrök foglalták le, ám így sem elégedettek. Várhatóan ugyanis a zöld határ felé tolódik el az illegális behozatal, a féken tartáshoz tehát nyomozati jogkörre lenne szüksége a vámosoknak (is).

Bár többször vádolták a zöld egyenruhásokat korrupcióval, Arnold Mihály szerint európai összehasonlításban a mieink az első harmadba kerültek – a dánokkal, a norvégokkal és a hollandokkal együtt. A fegyelemmel mégsem elégedett az országos parancsnok, további szigorítás várható – számítógépek bevetésével.

A januártól érvényes új büntetőeljárási gyakorlattól a vámosok az ítélkezés lerövidítését várják. Ami a költségvetés számára is fontos lenne: az évekig tartó perek alatti raktározás felemészti az elkobzott áruk értékét. Nincs ugyan elegendő forrás a vonalkódos vámolásra, ám a szállítási idő lerövidítése érdekében, vállalkozók segítségével az idén mégis beindul az új rendszer. Az év első felében pedig megkezdődhet a “gyűjtő vámkezelés”, azaz az arra jogosultak az ország bármely vámhivatalában bemutathatják vámárujukat.

Címkék: Hetilap: Röviden