HTCC: ADÓSSÁGÁTÜTEMEZÉS – Ritmusváltás

Megkezdte tárgyalásait legnagyobb rossz hitele átütemezéséről a Postabank. A két évvel ezelőtt a Hungarian Telephone&Cable Corporation (HTCC) számára jóváhagyott 170 millió dolláros kölcsön türelmi ideje az idén márciusban jár le.

Az öt primer körzetben, négy koncessziós teilefontársaságban szolgáltató HTCC 1996-ban kötött hitelmegállapodást a Postabankkal. Ennek keretében a társaság 10 éves futamidőre – ezen belül kétéves türelmi idővel – 170 millió dollárt vett fel, amit fele-fele részben korábbi 75 millió dolláros kölcsöne visszafizetésére, valamint forgótőkeként szándékozott felhasználni és egyéb hiteleinek törlesztésére fordítani. A HTCC emellett további mintegy 40 millió dolláros kölcsönt kapott, illetve 1998-tól törleszt is a Postabanknak.

Minthogy a nagyobbik kölcsön törlesztési halasztása az idén véget ért, ám az 1999 folyamán visszafizetendő összeg meghaladja a társaság várható árbevételét, a HTCC még tavaly az adósságszolgálat átütemezését kezdeményezte a hitelt nyújtó intézménynél. A Postabank időközben portfolio-tisztítást hajtott végre, s rossz hiteleit még decemberben átadta a Reorg-Apport Rt.-nek. Ezt a kölcsönét azonban kivette az állományból, s maga kezdett az ügyében január közepén tárgyalásokat. Jóllehet, ennek folyamán a felek nem nyilatkoznak, a HTCC korábbi közléseiből kiderül: az eredeti megállapodásban szereplő törlesztés helyett úgymond progresszív, az idő előrehaladtával emelkedő összegű visszafizetést javasoltak. Ennek keretében (a nyilatkozatok a pontos összegeket illetően némileg eltérnek) az idén 15-18 millió, az ezredfordulón 22-25 millió dollárt fizetne a társaság a Postabanknak, s az összeg ezután is emelkedne. Ezzel egyidejűleg a futamidő végét 2006-ról egy-két évvel eltolnák. A Postabank-vezetés decemberi nyilatkozata szerint egyéb módozatok, így a kölcsön tulajdonrészre cserélése, s további hitelintézetek bevonása is szóba kerülhet.

A közel hét esztendeje alapított társaság még 1992-ben az Első Hazai Távközlési Rt.-ben szerzett 30 százalékos tulajdonrészt, amelyet több önkormányzati társaságban megvásárolt többségi tulajdonhányad követett. Eredeti tervei szerint összesen 7 telefontársaságban szerzett volna tulajdont a HTCC, mintegy 300 millió dolláros beruházás révén. A társaság ezzel szemben az elmúlt év végéig hozzávetőleg negyedmilliárd dollárt invesztált Magyarországon – kisebb részben befektetői segítségével, nagyobb részben hitelekből. Százszázalékos tulajdonában a HTCC Consulting társaság áll, míg többségi részesedése – 1995 óta – a Hungarotelben, a Kelet-Nógrád-Comban, a Rába-Comban és a Pápatelben van. A társaság négy éve – az első két, 17, illetve 42 ezer vonallal rendelkező szolgáltató többségi részvénypakettjének megvásárlásakor – 280 ezer vonal bekapcsolását tűzte ki célul, máig azonban hozzávetőleg mindössze 185 ezres előfizetői kört sikerült toboroznia.