GSM 1800-AS TENDER SZLOVÁKIÁBAN – Második kísérlet

A szlovák távközlési minisztérium ez év január 15-én tette közzé a GSM (DCS) 1800 megahertzes országos hatósugarú mobiltelefon-hálózat kiépítésére és működtetésére vonatkozó nemzetközi tenderét. A pályázat beadási határideje március vége. Ha a feltételeket akár egyetlen jelentkező is teljesíti, akkor 10 millió dollárért április 15-én megkaphatja a licencet. Több érvényes pályázat esetén április 16-án aukciót rendeznek, és a legnagyobb összeget kínáló kap majd engedélyt, legkésőbb április 30-án.

Évi 3 millió szlovák koronát köteles fizetni a iDCS-tender győztese az államnak az 1710-1785/1805-1880 megahertzes frekvenciasáv országos licencéért. Ezen felül évi 1,5 millió koronát is le kell majd tennie a hálózat minőségének folyamatos ellenőrzésére és az adminisztrációs költségekre. A licenc 15 évre szól, amelyet ezután legfeljebb 5 évvel lehet meghosszabbítani. A nyertes az első 4 évben kizárólagos jogokhoz jut, vagyis ez idő alatt egyedül működtetheti Szlovákiában az 1800-as GSM-rendszert. A szakminisztérium által kidolgozott szabályok értelmében a szóban forgó cégnek legkésőbb 2000. január elsejétől meg kell indítania a kereskedelmi szolgáltatást, ellenkező esetben 20 millió dolláros pénzbüntetést köteles fizetni. A licenc átvételétől számított egy éven belül Pozsony, Besztercebánya és Kassa városában teljes lefedettséget kell nyújtani; ugyanezt két éven belül Nagyszombat, Nyitra, Zsolna, Trencsén és Eperjes kerületi jogú városokban, három éven belül valamennyi 50 ezer lakos feletti, négy esztendő alatt pedig minden 30 ezer lakos feletti városban kell garantálnia az új szolgáltatónak. Amennyiben a tenderben meghatározott ütemtervet nem sikerül tartania, akkor 20 millió dolláros büntetésre számíthat, ha pedig a minisztérium által megszabott újabb határidőből is kicsúszik, elveszítheti a jogosítványait.

A kiírás további feltételeként, a GSM 1800-as működtetője köteles hálózatát összekapcsolni a vezetékes telefonrendszerrel. A GSM 900-as és 1800-as hálózat közötti összekapcsolódás, tehát a nemzetközi szabványosításban természetesnek vett duális rendszer kialakítása viszont nem lesz kötelező. A pályázó csak részvénytársaság lehet (névre szóló részvényekkel); az alaptőke legalább 34 százalékának szlovák kézben kell lennie, és az adózás helye is csak Szlovákia lehet. A távközlési minisztérium a tarifákat nem szabta meg.

Északi szomszédunknál ezúttal második alkalommal írtak ki pályázatot a GSM 1800-as rendszer kiépítésére és működtetésére. Először 1998 augusztusában hirdettek tendert, akkor csupán egy hónap állt az érdeklődők rendelkezésére. Két cég jelentkezett: a Telenor GSM (a norvég Telenor, illetve a szlovák Általános Hitelbank állt mögötte) és a TatryTel (amelyet a Corinex Group és a Tatry Biztosító alapított). Az eredményhirdetés végül elmaradt, mert az akkori távközlési miniszter szerint egyik jelentkező sem tett eleget a feltételeknek.

Szlovákiában jelenleg a 450-es analóg szisztémában egyetlen cég érdekelt, az EuroTel NMT, amelynek licence 2017-ig szól. A GSM 900-as rendszer működtetésére két cég jogosult, ezek engedélye 2011-ig érvényes. Közülük ez év elején a Globtel GSM 325 ezer, az EuroTel GSM pedig 250 ezer ügyfelet mondhat a magáénak. E szerint Szlovákia minden tizedik polgára rendelkezik ma már maroktelefonnal.