SZEMÉLYCSERÉK AZ MFB-NÉL – Fejlődőkészek

Bár hivatalosan más irányú elfoglaltságai okán távozik Bod Péter Ákos - január 25-i hatállyal - a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnöki posztjáról, lapunk információi szerint döntése mögött valójában az állami hitelintézettel kapcsolatos stratégiáról alkotott eltérő nézete áll. Az üzleti tervek elkészítésére leginkább hivatott vezérigazgató, Patonai Péter ugyanis a legutóbbi időkig adós volt elképzeléseivel, dacára annak, hogy idestova öt hónapja vette át az MFB operatív irányítását.

Nem volt kétséges, hogy a tavaly nyáron hivatalába lépett új kormány egyebek mellett az MFB helyzetét és a magyar gazdaságban addig betöltött szerepét is felülvizsgálja. Bod Péter Ákos, elnökké való kinevezését követően, igen hamar egyértelművé tette, hogy változtatni kíván elődjei gyakorlatán. Gyors helyzetértékelése szerint ugyanis a befektetési és vagyonkezelési tevékenység az MFB túl sok energiáját lekötötte, miközben egyik fő törvényi kötelezettségének, nevezetesen az elkülönített állami pénzalapok, illetve célelőirányzatok kezelésének alig felelt meg (Figyelő, 1998/38. és 50. szám).

Az e helyzeten változtató új stratégia kialakítása azonban egyre csak késett. Az viszont csak a múlt héten vált kérdésessé, hogy a terveket ki valósítja meg. Minekutána a menedzsmentből az egyik vezérigazgató-helyettese, Kende Mária már korábban eltávozott, a múlt héten szinte a teljes vezérkar talpára útilaput kötöttek. Az MFB-t alapítása óta erősítő – így minden bizonnyal “nagy titkok” tudójának számító – Benedek János és a harmadik vezérigazgató-helyettes, Kovács László Flórián mellett valamennyi ügyvezető igazgatónak felmondtak. A legfelsőbb vezetőségből csak a vezérigazgató, Patonai Péter maradt, mint aki végre megvalósíthatja az állam 100 százalékos tulajdonú hitelintézetére vonatkozó elképzeléseket.

Még mielőtt azonban az MFB-nél történtek mögött bárki a korábban oly sok kormányzati kötődésű intézménynél végrehajtott személycserék folytatódását vélte volna felfedezni, felállt Bod Péter Ákos elnök is. Róla pedig aligha lehet elmondani, hogy nem élvezi a kabinet bizalmát; nemcsak a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt az Antall-kormány idején, hanem ez idő tájt gazdasági tanácsadója a Miniszterelnöki Hivatal Bogár László államtitkár vezette stratégiai elemző csoportjának is. Jövőkép megalkotására azonban a legutóbbi időkig sikertelenül próbálta rávenni Patonait; információink szerint ez távozásának fő indoka, minekutána a vezérigazgató cseréjére vonatkozó felvetését az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nél rendre visszadobták (az egyik korábbi verzió szerint például Patonai átült volna a Földhitel- és Jelzálogbank vezetői székébe).

Így egy teljesen megújított vezetőség – a két új vezérigazgató-helyettessel, Várady Györggyel és Kőrösné Hegedüs Annával – próbálja meg végre-valahára megvalósítani az MFB új stratégiáját. Arról, hogy ez milyen irányt vehet, csak annyit lehet tudni, hogy a hangsúly a befektetésekkel szemben végre a hosszú távú fejlesztések finanszírozására helyeződik. A banki tapasztalatokra a végül dicstelen véget ért Leumi Hitelbankban szert tett vezérigazgató ugyanis látványosan kerüli a nyilvánosságot; tavaly augusztus végi kinevezése óta érdemben egyáltalán nem szólalt meg. Gondja persze van elég. Az MFB-nek – amely még csak alig lábalt ki a Postabank kényszerű megsegítésének anyagi következményeiből (a költségvetéstől kapott közel 40 milliárd forint révén) – a jelek szerint a jövőben is profilidegen tevékenységekkel kell foglalkoznia. Ilyen háttérrel viszont nehezen lehet végre az, ami nevéből fakad, s amire igencsak nagy szüksége lenne a gazdaságnak: elsődlegesen fejlesztéseket finanszírozó bank. Könnyen lehet tehát, hogy marad, ami az előző kormány idején is volt: befektetési társaság; persze, nem a szó pozitív értelmében.

Címkék: Hetilap: Röviden