MÓDOSULÓ GÁZ- ÉS ÁRAMTARIFÁK – Szenvedő alanyok

Négy évnyi csiszolás, sőt alapvető átalakítás után július elsejétől életbe léphet a vezetékes, s egyben hatósági ármegállapítású energiák - földgáz és villany - új tarifarendszere. Valószínűleg nem változik egyik szektorban sem a szolgáltatók árrése, s a lakosság által fizetendő összeg csupán néhány százalékkal emelkedik.

Már 1997 nyarán befejezettnek tűnt az új tarifaszerkezet kimunkálása, az akkori tervezetet azonban elvetették. A munka a tavaly májusi parlamenti választásokat követően felgyorsult; az új tarifabizottságok tervezeteit január elején tárgyalta a Magyar Energia Hivatal Érdekegyeztető Tanácsa. Az áram- és gázszolgáltatók az új szabályozástól a keresztfinanszírozás megszüntetését, fogyasztósemlegességet, a szolgáltatói árrés és a fogyasztók által fizetendő összeg változatlanságát várták. Kulcskérdés volt a keresztfinanszírozás megszüntetése, vagy mérséklése (a nagyfogyasztók jelenleg többet, a polgárok kevesebbet fizetnek a valóságos bekerülési költségeknél).

Már bizonyos, hogy alapdíjat – a legutóbbi változatban havi 150 forintot – vezetnek be a gázfogyasztók számára. Ezzel fedeznék a szolgáltatók állandó költségeinek legalább egy részét. Nem lesz alapdíj viszont az áramfogyasztóknak; hosszas vitákat követően – egy hatástanulmány megítélése alapján – az a kormányzati álláspont győzött, amely túl magasnak ítélte a bevezetés társadalmi költségeit. Egységesebbé válnának az áramtarifák, megszűnne a háztartások három nappali fogyasztási tömbje. Ma évi 600 kilowattóra alatti, 600 és 3600 közötti, illetve a feletti fogyasztás alapján fizet a lakosság, s ezen kategóriákhoz kilowattóránként 16,80, 19,00 és 20,30 forintos ár tartozik. Július elsejétől ezek helyébe egyetlen “lakossági általános” kategória lépne – a legutolsó, elfogadás előtt álló változatban kilowattóránként 19 forint körüli egységárral. A legnagyobb háztartási fogyasztóknak viszont lehetősége nyílna a választásra, azaz a számukra kedvezőbb nem lakossági kategóriába kerülésre.

A lakosság tehát szenvedő alanya lesz a keresztfinanszírozás megszüntetésének, ám kiadásai – kormányzati vélemény szerint – még így is legfeljebb 3 százalékkal emelkedhetnek, a villanyáram és a földgáz esetében egyaránt. Mindamellett mindkét esetben lesznek olyan háztartások, amelyek sokkal rosszabbul járnak, s lesznek, amelyeknek kedvező lesz a változás. Az utóbbiak közé tartozik az a réteg, amely korábban is a nagyobb fogyasztók közé tartozott.

Címkék: Hetilap: Röviden