AZ EBRD SZERKEZETÁTALAKÍTÁSI PROGRAMJA – Végérvényben

Idő előtt beszüntette a középvállalkozások szerkezetátalakítását célzó, 30 millió ecu-s programját Magyarországon az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Legalábbis ebbéli partnerével, a német Sandtner&Hamilton Managementtel befejezte együttműködését.

Kereken öt évvel a progiram kifutása előtt befejezi úgynevezett Különleges Szerkezetátalakítási Programját (SRP) az EBRD. Ezzel az elnevezéssel 1996 végén hagyott jóvá a nemzetközi pénzügyi szervezet 30 millió ecu (az ecu helyébe ez évtől lépő euró 1 egysége ma mintegy 250 forint) értékben középlejáratú forrást olyan középvállalkozások számára, amelyeket további növekedésükben a bevonható újabb tőke hiánya akadályoz.

A szándékok szerint az EBRD mintegy tucat vállalkozást látott volna el – átmenetileg – némi tőkével, és segítette volna részvényesként is további fejlődésüket. E konstrukcióhoz az Európai Unió Phare-programját is segítségül hívták, mely forrásból technikai segítségnyújtásként 5,4 millió ecu-t kívántak igénybe venni.

A program indulásától eltelt két év alatt azonban csupán egyetlen társaság akadt az EBRD “horgára”, mégpedig a Ganz Gépgyár Holding (ahova mintegy 4 millió ecu-t invesztáltak, ez abban az évben magyarországi tőkebefektetésként jóváhagyott 92,7 millió ecu-nek valamivel több mint 5 százaléka volt). Mindezek nyomán – tájékoztatta a Figyelőt Mark Webber, a londoni bank illetékese – az EBRD beszüntette kapcsolatát németországi partnerével. A szerkezetátalakítási programra a bank a Sandtner&Hamilton Managementtel szerződött; ezzel a társasággal állt közvetlen kapcsolatban a projektben részt vevő vállalatok kiválasztása végett. A német társaság Magyarországon az SRP Hungária Kft. révén működött, mely ezen a néven továbbra is folytatja tevékenységét.

Bár e programnak a bank formálisan nem vetett véget, illetékese úgy véli: a magyarországi piac az utóbbi két esztendő során jelentős mértékben átalakult; gyorsabban fejlődött mint ahogy az EBRD várta. Következésképpen a magyar gazdaságban mára több intézmény is képessé vált efféle beruházások finanszírozására. Mark Webber hangsúlyozta: jóllehet a magyarországi SRP véget érni látszik, az EBRD továbbra is szerepet kíván játszani itteni kis- és közepes vállalkozások tőkével, illetve hitellel való ellátásában.

Címkék: Hetilap: Röviden