KOCKÁZATOS BEFEKTETÉSEK – Csomagfrissítés

Jelentős árfolyam-emelkedéssel nyitottak az euró-régió tőzsdéi az év elején, s az amerikai piacon is optimistán indult az 1999-es esztendő. A január 7-ig zárva tartó Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényei közül a portfolión belül a Mol és a Rába súlyát javasolják növelni, a Mezőgépét pedig csökkenteni a K&H Brókerház Rt. elemzői.

Míg a BÉT-en csak az első munkahét csütörtökjén folytatódik a kereskedés, az eurót bevezető államok tőzsdéi jelentős árfolyam-emelkedéssel kezdték az évet. A frankfurti és a párizsi tőzsde is 5 százalék feletti nyereséget könyvelhetett el, míg az euró-övezeten kívüli londoni börze kisebb árfolyameséssel nyitotta az évet. A január 5-i kereskedési napon az európai tőzsdéken tovább tartott a hossz hangulat; jellemzően 1 százalék körül emelkedtek a kontinens részvényindexei, Frankfurtból viszont ezúttal kisebb árfolyamveszteséget jelentettek.

Kedden a magyar papírok árfolyama jellemzően a december 30-i pesti szint alatt volt. A kisebb forgalom miatt mindenestre fenntartással kell fogadni a Mol 5846, a TVK 2897, a Matáv 1244 forintos záróárfolyamát. Az egyes részvényeket vizsgálva a piacnál jobb teljesítményt a Moltól és a Rábától várják a K&H brókercégének elemzői, akik a befektetők portfoliójában a Mezőgépet javasolják csökkentésre. A Mol szempontjából – véli a brókerház vezető elemzője, Prelovszky Attila – kedvező lehet a gázüzletág mind eredményesebbé válása. A gáz és az elektromos áram ára közötti különbség várhatóan csökkeni fog, a nyugat-európai arányoknak megfelelően. A gáz azonban ennek ellenére továbbra is lényegesen olcsóbb lesz a villamos áramnál, így a gáz növekvő felhasználására számít a szakértő – mind a lakossági, mind az ipari szegmensben. Prelovszky Attila szerint az olcsó olaj a Mol számára semleges, illetve kismértékben negatív hatást jelent, hiszen a kutatás-termelési üzletág az utóbbi években egyre jelentősebbé vált, azt pedig egyértelműen negatívan érintik a zuhanó olajárak. A negyedik negyedéves gyorsjelentés ismét kellemes meglepetést okozhat, részben az átlagosnál hidegebb időjárás következtében. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a Mol nyereségének döntő hányada az első és az utolsó negyedévben keletkezik, a nagyobb téli energiafelhasználás miatt. A múlt évre vonatkozóan 616, az idén 708 forintos egy részvényre jutó nyereség (EPS) elérését várja az idézett elemző. Ezekkel és a 5920 forintos év végi záróárfolyammal kalkulálva 9,6-es, illetve 8,4-es árfolyam/nyereség (P/E) mutatót kapunk.

Fundamentálisan leginkább a Rába-részvényeket tartja alulárazottnak a fenti brókercég másik elemzője, Schweinger Károly. A győri vállalat számára kulcsfontosságú amerikai piacon a továbbiakban is az árbevétel szinten tartásával, illetve növekedésével számol a szakértő, a nehézgépjármű-piac megtorpanása ellenére. A feltörekvő piacok egyre jelentősebbé válnak a Rába számára, közülük elsősorban Brazíliát, Argentínát és Iránt kell kiemelni. Nyugat-Európa is növekvő szerephez jut – elég csak a Mercedesnek és a Volvónak szállított magasabb hozzáadott értékű termékekre gondolni.

A negatívumok közül az alacsony közkézhányadot és az ebből adódóan kisebb likviditást említik. Külön kockázati tényezőt jelent az Ikarus. Az orosz válság által igencsak érintett vállalat a Rába árbevételéből megközelítőleg 5-7 százalékkal részesedett, az idei tervekben azonban a győriek már nem számolnak a székesfehérvári vállalattal. A múlt évre vonatkozóan Schweinger Károly 273 forintos EPS-sel számol, amely az idén 350 forintra növekedhet. Ezekkel az adatokkal, valamint a tavalyi záróárfolyammal számolva 5,9-es, illetve 4,6-os P/E-érték adódik, ami jelentős diszkontot mutat a Matávval együtt számolt 11-es, illetve Matáv nélküli 8,7-es (tavalyi eredményekkel kalkulált) piaci P/E-átlaghoz képest. A világ tőkepiacain a gépipari részvények – mint konjunktúra-érzékeny papírok – általában diszkonttal forognak, ám ennek mértéke lényegesen kisebb, mint a Rába esetében.

A portfoliókban alulsúlyozásra javasolt Mezőgépnél is negatívumként említhető az alacsony közkézhányad, és az ebből adódó alacsony likviditás. A vállalat jelentős rendelésállománnyal rendelkezik a jövőre vonatkozóan – jellemzően nyugat-európai, illetve amerikai vevőktől -, ám ezek teljesítéséhez számottevő beruházásokat kell végrehajtania. A 260 forintos tavalyi és a 326 forintos idei EPS-sel számolt 11,1, illetve 8,9-es P/E-átlag némi prémiumot mutat a piacihoz képest, amit Schweinger Károly nem tart indokoltnak.