Év végi üzenetek

CSÖKKENŐ ALAPKAMAT. Ahogy az várható volt, évi 18,00 százalékról 17,00 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Az indoklás szerint a lépést az infláció már tapasztalható és várható lassulása, a jövő évi költségvetésnek a parlament által elfogadott sarokszámai, a külföldi kamatszínvonal csökkenése, valamint a bankközi kamatok és a hosszú lejáratú banki hitelek kamatának [...]

CSÖKKENŐ ALAPKAMAT. Ahogy az várható volt, évi 18,00 százalékról 17,00 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Az indoklás szerint a lépést az infláció már tapasztalható és várható lassulása, a jövő évi költségvetésnek a parlament által elfogadott sarokszámai, a külföldi kamatszínvonal csökkenése, valamint a bankközi kamatok és a hosszú lejáratú banki hitelek kamatának általános mérséklődése tette lehetővé.

BANKI KÖZGYŰLÉSEK. Veszteséggel zárja az idei évet a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H), amelynek részvényesei múlt heti rendkívüli közgyűlésükön Erős János helyére – az előzetes várakozásoknak megfelelően – Pavel Strnadot választották vezérigazgatónak. Az Erste Bank Hungary osztrák tulajdonosa 2,8 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre, tulajdoni hányada így 96,7 százalékra nőtt. A privatizáció előtt álló Konzumbank rendkívüli közgyűlése viszont döntött a hitelintézet részvényeinek tőzsdei bevezetéséről és felhatalmazta a bank igazgatóságát az ehhez szükséges intézkedésekre.

EIU-PROGNÓZIS. Az Economist Intelligence Unit (EIU) brit gazdaságkutató központ pénteken kiadott utolsó negyedévi elemzése szerint Magyarországon a GDP-növekedés 3,3 százalékra látszik lassulni a következő évben, s 2,6 százalékra 2000-ben. A tekintélyes intézet megállapítja: a parlament elé terjesztett 1999-es büdzsé a költségvetési lazítás elemeit tükrözi. Ilyen a munkaadói tb-járulék 6 százalékos csökkentése, a személyi jövedelemadó mérséklése, a nagycsaládoknak ígért bőkezű adókedvezmény, s a mezőgazdaság költségvetési támogatásának jelentős növelése is.

DUZZADÓ MEGTAKARÍTÁSOK. A háztartások nettó pénzügyi megtakarítása – a Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint – az idei első 11 hónapban 750,4 milliárd forintot tett ki, a nettó pénzügyi vagyon pedig – főként az egyes pénzügyi instrumentumok átértékelődési nyereségének következtében – 785,5 milliárd forinttal emelkedett és 4272,6 milliárd forintnak felelt meg. Ebből a forintvagyon 3661 milliárdot tett ki (lásd a grafikont).

LAPTERJESZTÉSI PER. A fővárosi bíróság ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy a Lapker-csoportba tartozó 7 újságterjesztő társaságnak rossz hírét költse, illetve fenyegető nyilatkozatokkal nyomást gyakoroljon rájuk a konkurencia. A döntés előzménye, hogy a nyári privatizáció után a Lapker a vesztes konzorcium ellen keresetet nyújtott be, mert elejét akarta venni hírneve rontásának, üzleti pozíciója gyengítésének. A most meghozott intézkedés nem jelenti a per lezárását, a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma az eljárás idejére a felperes védelmében tiltotta meg, hogy az alperesek a jogerős ítéletig az általuk kiadott sajtótermékek terjesztésének megvonásáról cikkeket közöljenek. Az ügy érdemi tárgyalása 1999. február 5-én kezdődik.

TANÁCSADÓK. Megtartotta alakuló ülését a miniszterelnök gazdasági tanácsadó testülete, amelyen többek között Chikán Attila gazdasági miniszter, Járai Zsigmond pénzügyminiszter, Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője, valamint Rabár Ferenc egykori pénzügyminiszter és Somody Imre üzletember vett részt.