STEEL SERVICE CENTER – Méretes szabóság

Olyan beruházás megvalósításáról kötött szerződést nemrégiben a Dunaferr-csoport, amely nem csak az alkalmazott technológia miatt számít jelentős előrelépésnek, de sikerült vele megelőzni a konkurens törekvéseket is. Az új gyártósor - a szakmában használatos nevén Steel Service Center (SSC) - az acéltermékek további feldolgozására létesül, s a fejlett ipari országokban elterjedt gyakorlatot honosít meg.

Steel Service Center – e rendszer beiktatásával könnyebben teljesíthetők a felhasználók speciális igényei, közvetlenebb kapcsolattartás válik lehetővé a gyártó és a vevők között. Olyan vevőkre is számíthat ezentúl a Dunaferr, amelyekkel eddig a gyártás nagyságrendje miatt nem volt közvetlen kereskedelmi kapcsolata. Vagyis a kis tételek, a szerteágazó méret- és minőségelvárások és a rövid szállítási határidők miatt nem tudták kielégíteni az igényeiket.

Az SSC üzem kiépítéséhez felhasználják hasonló, már működő központok tapasztalatait. Így alapfeltétel a magas szolgáltatási színvonal, az alapanyag-beszállítók megbízhatósága, a vevők és a szállítók naprakész ismerete. Ezen a téren már széles tapasztalatokkal rendelkeznek az olaszok, így esett a választás a SACMA Macchine Per Lamiera cégre. A 2 milliárd forintot meghaladó értékű beruházás megkezdéséről a szerződést nemrég írta alá a két fél. A dokumentum szerint az első ütemben valósul meg a legfontosabb technológiai egység üzembe helyezése. Az új melegszalag-hasítósor a tervek alapján 1999 decemberére készül el. A kiegészítő berendezések a 2000. év első felében állnak majd munkába.

A Dunaferr új üzemének tevékenységi köre melegen és hidegen hengerelt, valamint horganyzott és bevonatos lemeztermékek feldolgozása, különleges lemeztermékek méretre vágása és rendelésre történő értékesítése lesz. Széles választék kielégítésre van lehetőség a lemezvastagság tekintetében is, 0,4 millimétertől 16 milliméteres mérettartományban tudják teljesíteni a vevők rendeléseit. Ehhez persze olyan berendezések kellenek, amelyek lehetővé teszik a gyors átállást, a szinte azonnali legyártást.

A konkurenciát is sikerült megelőzni, mert a hírek szerint más – a világpiacon jelentős szerepet betöltő – külföldi beruházók is fontolgatták hasonló létesítmény tető alá hozását. Márpedig szakmai körökben egyöntetű a vélemény, hogy egy Magyarország méretű területen a valós piaci igények kielégítésére elég egy Steel Service Center is.

A mellékletet Rákos József szerkesztette