A VALUTAUNIÓ ÉS A GLOBÁLIS VÁLSÁG – Zajlásban

A kontinensünk nyugati felén zajló politikai változások és gazdasági felfordulás megakadályozza, hogy az Európai Központi Bank (ECB) "szép csendben" aktivizálódhasson 1999 elején. Politikai átalakulásként az Európai Unió (EU) rózsaszínűvé válásáról van szó: a 15 tagállamból immár 13-ban kormányoznak balközép pártok. Gazdasági tényezőként pedig a világméretű és tartósnak tűnő pénzügyi válságról. Az európai politikusok hosszú ideig úgy viselkedtek, mintha ez olyan távoli országokban történne, amelyekről szinte nem is hallottak. Mára azonban már az Európai Bizottság is észrevette, hogy valami zajlik a világban.

Kora őszi prognózisaiban a közösség brüsszeli végrehajtó testülete még úgy fogalmazott, hogy “a világgazdaság zavaros tengerében az EU a viszonylagos stabilitás szigetének bizonyul… Az unió gazdasága nem lesz ugyan immunis a nemzetközi pénzügyi viharra, de jelentős védelmet élvez.” Már az is elszomorító és jellemző, hogy eszerint a kérdés az, túléli-e Európa a válságot, nem pedig az, hogy gazdasági világhatalomként miként fékezhetné azt meg.

Az Európai Bizottság persze némi joggal számít a Gazdasági és Pénzügyi Unió (EMU) előnyeire. E tekintetben többek közt az Olaszországban tapasztalható viszonylag kedvező fejlemények szolgálnak hivatkozási alapul. Itália rendszerint az elsők között válik a gazdasági instabilitás áldozatává. Most ellenben Antonio Fazio, az olasz nemzeti bank óvatosként ismert kormányzója megtehette, hogy 4 százalékra csökkentse a rövid lejáratú kamatlábakat. Ennél is meglepőbb, hogy a tízéves olasz államkötvények hozama 4,48 százalék, alig magasabb a német 4,13 százaléknál és a francia 4,21 százaléknál, elmarad viszont az amerikai 4,66-tól és jóval alatta van a brit 5,07 százaléknak.

Martin Wolf, a Financial Times elemzője szerint is egyelőre még kedvező helyzetben van az újonnan stabilizált EU: nemcsak, hogy kikerülheti a válságot, hanem hozzájárulhat ahhoz is, hogy a világgazdaságot mély recesszió helyett csupán mérsékelt lassulás sújtsa. A 11 EMU-országnak – Japánhoz hasonlóan és az Egyesült Államokkal ellentétben – hatalmas fizetési mérleg-feleslege van. Másrészt viszont Amerikához hasonlóan és Japánnal ellentétben növelni tudja a belföldi keresletet. Ez a kettős pozitív hatás biztosítja a 11 EMU-ország jelenlegi központi szerepét.

A globális válságnak két egymáshoz kapcsolódó eleme van: pénz-ügyi és reálgazdasági. A pénzügyi azt jelenti, hogy a feltörekvő piacokon eszközölt hitelkihelyezésekhez és más viszonylag kockázatos befektetésekhez kapcsolódóan veszteségek keletkeztek. Ez csökkenti a bankok és pénzintézetek kockázatvállalási képességét és hajlandóságát, ami viszont hitelszűkéhez vezet, különösen az Egyesült Államokban. Emellett a japán fogyasztói kereslet összeomlása és a feltörekvő piacokon tapasztalható hitelhiány miatt a “globális folyó fizetési mérlegben” jelentős eltolódások keletkeznek (egyes országok importja az egekbe szökhet, ha a feltörekvő piacok olcsó exporttal próbálnak kitörni a recesszióból).

Világgazdasági előrejelzésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt a feltevést fogalmazta meg, hogy szinte kizárólag az Egyesült Államokban fog jelentkezni a fokozott külső deficit. Amerika folyómérlegének hiánya az 1996-os 135 milliárd dollárról 1999 végéig 290 milliárdra fog emelkedni. Ugyanebben az időszakban – így az IMF – a japán szufficit 66 milliárd dollárról 136 milliárdra nő, míg az Ázsia többi részében mutatkozó 37 milliárdos deficitből 90 milliárdnyi aktívum lesz – azaz együttesen majdnem 200 milliárdos a pozitív irányú elmozdulás az ázsiai kontinensen. Az euró-térségben is nő a többlet: az 1996-os 87 milliárdról 108 milliárd dollárra.

Ez a fejlemény – nevezetesen az, hogy az euró-térség emelkedő folyó fizetési szufficitje mellett Ázsiában is jelentős többlet alakul ki – annyira kritikus és kedvezőtlen lenne, hogy valószínűleg az euró erősítésével kellene felvenni a küzdelmet ellene. Magyarázatul a dollárnak a márkához viszonyított gyengesége – augusztus vége óta 7 százalékos leértékelődése – szolgálhat. A jen erősödése a japán gazdaság jelenlegi törékenysége miatt zavarhatja ezt a folyamatot, de minden “gazdasági doktor” erős európai valutát rendelne a mostani globális bajok orvoslására. Persze az eddigi prognózisok sem gyenge euróval számoltak, hiszen nyilvánvaló, hogy a világ tartalékainak egy részét az új valutában fogja majd tartani.

Mindehhez vegyük hozzá a jelenlegi gazdasági helyzetet. Biztosan nagy lesz a kereslet ama gazdaság (az EMU-övezet) valutája iránt, ahol egyszerre mutatkozik stabil növekedés és jelentős folyómérlegtöbblet. Az euró ebből eredő várható felértékelődése viszont alacsonyan tartja az inflációt a régióban, majd a kereslethez viszonyítva lefékezi a termelést – márpedig ez apasztani kezdi a folyómérleg többletét, sőt idővel mínuszba is fordulhat ez az egyenleg.

A vázolt folyamat minden valószínűség szerint be fog következni. Az európai politikusok számára a kérdés az, hogy miként. A legvalószínűbb, hogy a monetáris politika viszonylag konzervatív lesz, a fiskális politika viszont laza. Ezt – Martin Wolf fogalmazásában – az euró Reagan-Volcker-féle forgatókönyvének is tekinthetjük. (A nyolcvanas évek elején Ronald Reagan elnökként hatalmas költségvetési deficit mellett “működtette” Amerikát, miközben Paul Volcker, az akkori Fed-elnök szigorú monetáris politikát folytatott.)

A nehézséget az okozhatja, hogy amennyiben erős euró mellett romlik rohamosan a fizetési mérleg pozíciója, illetve lassul le az elvárhatónál is jobban a kereslet növekedése, akkor veszélyes alacsonnyá válhat a régió gazdasági növekedése. A Brüsszelben egyelőre még érvényesnek tartott jövő évi 2,4 százalékos prognózis bekövetkezte helyett a tényleges növekedés 2 százalék alá csúszhat vissza, s a munkanélküliség további emelkedésével is számolni kell.

Összefoglalva a fentieket, az újdonsült valutaunió gyorsan olyan helyzetbe kerülhet, hogy gyakorlatilag egy “önként” vállalt válsággal könnyíti meg a világ többi része számára az oly égetően szükséges külső korrekciót. Történelmi véletlen, hogy Európa új monetáris rendje, az EMU egy világméretű gazdasági válság közepette lép felsőbb osztályba. Az euró-övezet rögtön bizonyíthatja, hogy a világggazdaság meghatározó jelentőségű szereplője, amennyiben – persze saját stabilitásának megtartása mellett – remélt gyors menetelésének átprogramozásával magára vállalhatja Japán és más, nehézségekkel küzdő gazdaságok korrekciós terheinek egy részét.

Címkék: Hetilap: Gazdaság