TELEFONTARIFÁK – Új időszámítás

Új, másodperc alapú számlázási rendszert vezet be 1999. január elsejétől a Matáv. Az előfizetők ezentúl nem a telefonközpontok által generált impulzusok, hanem a beszélgetésre felhasznált tényleges idő alapján fizetnek majd a telefonálásért.

Magyarország távközlési szolgáltatóinak legkésőbb 1999 végéig át kell állniuk az eddigi impulzus alapú számlázásról az időalapúra – írja elő a hírközlési tárca egyik tavalyi rendelete. A Matáv a helyi koncessziós társaságokat megelőzve, januártól vezeti be az új rendszert. Ez azt jelenti, hogy az előfizetők a jövő hónaptól nem a megkezdett impulzusok, hanem a beszélgetésre valóban felhasznált másodpercek szerint fizetnek a távbeszélő szolgáltatásokért. A forgalmi díj két részből tevődik majd össze: egy fix összegű kapcsolási díjból (ez nettó 6 forint 60 fillér beszélgetésenként) és a percdíjból, amelynek nagysága napszakonként és hívásirányonként változik. A távközlési számlák átláthatóbbak és egyértelműbbek lesznek. A beszélgetéseket nemcsak irányultság (helyi, belföldi, nemzetközi, mobil), hanem időzónák szerint is megkülönböztetik. A forgalmi díjakat a könnyebb érthetőség kedvéért forint/percben adják meg, de a hívásokat másodperc pontossággal mérik és számlázzák. Az egyszerűsítés miatt a csúcsidő mint tarifakategória megszűnik, reggel héttől este hatig egységes lesz a díj. Tehát ezentúl csak nappali és éjszakai tarifákkal kell kalkulálniuk az ügyfeleknek. Az időalapú számlázásra történő átállás csupán az előfizetői állomásokat érinti, a nyilvános készülékek továbbra is impulzus alapon működnek majd. A változás az összekapcsolási díjakat sem befolyásolja, mivel a szolgáltatók egymás közti elszámolása eddig is időalapon történt.

A Matáv projektmenedzsere, Kozma Zsolt véleménye szerint az átállással a szolgáltató és az előfizetők egyaránt jól járhatnak. Az utóbbiak számára követhetőbbé válik a számlázás (végre tényleg annyit fizetnek, amennyit beszélnek), a szolgáltató előtt pedig megnyílik a tarifacsomagok és forgalmi kedvezmények bevezetésének lehetősége.

A mellékletet Regős Zsuzsa szerkesztette