Remény s kétség között

A VÁRTNÁL KISEBB INFLÁCIÓ. Novemberben folytatódott az infláció lassulása; a fogyasztói árak a Központi Statisztikai Hivatal szerint csupán 0,3 százalékkal emelkedtek a megelőző hónaphoz képest, míg tavaly novemberhez viszonyítva 11,2 százalékos emelkedést regisztráltak. Az idei első 11 havi infláció 14,6 százalékos volt, szemben a tavalyi azonos időszak 18,3 százalékával. CSÖKKENTETT REPOKAMATOK. A Magyar Nemzeti Bank [...]

A VÁRTNÁL KISEBB INFLÁCIÓ. Novemberben folytatódott az infláció lassulása; a fogyasztói árak a Központi Statisztikai Hivatal szerint csupán 0,3 százalékkal emelkedtek a megelőző hónaphoz képest, míg tavaly novemberhez viszonyítva 11,2 százalékos emelkedést regisztráltak. Az idei első 11 havi infláció 14,6 százalékos volt, szemben a tavalyi azonos időszak 18,3 százalékával.

CSÖKKENTETT REPOKAMATOK. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) december 11-én azonnali hatállyal mérsékelte a repokamatokat. Az overnight aktív repokamat 1 százalékponttal lett alacsonyabb; az érvényes ráta 19,75 százalék. Az 1 hónapos aktív és passzív repo értékét a korábbi 17,50 százalékról 17,00 százalékra, azaz a nyár végén, ősz elején jellemző szintre szállították le (lásd a grafikont). Várhatóan a közeljövőben a jegybanki alapkamat is mérséklődik, mégpedig 18,00-ról 17,00 százalékra. Az MNB devizatartaléka egyébként 8,5 milliárd dollár fölött van. Ha a múlt szerdai 500 millió német márkás kötvénykibocsátást is beszámítjuk, akkor az év végére a tartalékok szintje ismét elérheti az augusztus elejeit, vagyis 9 milliárd dollár körül lesz.

ERŐSÖDŐ GAZDASÁGI PESSZIMIZMUS. Csaknem két évvel ezelőtt volt olyan alacsony a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexe, mint az idén novemberben. Az üzleti várakozások mutatója február óta szinte folyamatosan csökken. Ugyanakkor az ipari vállalkozók körében a magyar gazdaság következő negyedévi kilátásainak megítélése egy kissé javult októberhez képest. A lakossági várakozások 3 hónapja negatív irányban mozognak, de még most is valamivel magasabbak az idei májusinál.

KEDVEZŐBB ORSZÁGMINŐSÍTÉS. A Standard&Poor’s javított Magyarország megítélésén. Az amerikai hitelminősítő pénteken a hosszú távú magyar szuverén devizaadósságnak BBB besorolást adott, szemben az úgynevezett befektetői kategória legalsó osztályzatával, az eddigi BBB mínusszal. A forintban jegyzett szuverén hosszú távú kibocsátások besorolása A mínuszról A-ra javult; e kategória eddigi pozitív kilátása azonban stabilra módosult, elsősorban a jelentős belső adósságállomány, valamint a magas adószint miatt.

ÚJFAJTA ÉRDEKEGYEZTETÉS? A kormány tervei között szerepel egy olyan új gazdasági fórum létrehozása, amely évente kétszer tanácskozik. Ezen alkalmakkor a kamarák és a szakmai szervezetek a gazdaság aktuális folyamatairól, a kölcsönös elvárásokról tárgyalnának a kormány tagjaival. Emellett működne az ágazati érdekegyeztetés is.

CSÚSZÓ GYÓGYSZERÁREMELÉS. A hazai gyógyszergyártók és forgalmazók január elsejétől nem emelik támogatott termékeik árát, és eleget tesznek az Egészségügyi Minisztérium tárgyalási meghívásának. A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége arra számít, hogy sikerül megegyeznie a szaktárcával, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral a jövő évi gyógyszerárak elfogadható mértékű emeléséről. A szövetség egyúttal javaslatot tesz a gyógyszerártámogatás rendszerének korszerűsítésére.