HITELEKRE TÁMASZKODÓ OROSZ BÜDZSÉ – Reményköltségvetés

Keménynek, de becsületesnek minősítette a múlt héten elfogadott 1999-es költségvetési tervezetet Jevgenyij Primakov orosz kormányfő. Fedezet nélküli kiadás nem szerepel a tervben, ha nem tekintjük annak azt, hogy teljesíthetőségéhez legalább 7,5 milliárd dollárnyi külső forrásra van szükség.

Jövőre 4 billió rubeles (200 milliárd dollár) GDP-t tervez az orosz kormány által jóváhagyott költségvetés, amelynek parlamenti megmérettetése lapzártánkig még nem történt meg. Jevgenyij Primakov szerint a tervezetben nincs kiadás fedezet nélkül. Mihail Zadornov pénzügyminiszter a kormányülés elé került anyagból kiemelte, hogy az a közalkalmazottak bérének indexálásával számol, és erre 42 milliárd rubelt szán. Jövőre 30 százalék körüli inflációt terveznek, és – az év eleji indexálást követően – átlagosan 26 százalékkal emelkednének a bérek is.

A tervezet 473,8 milliárd rubeles bevétellel és 575,0 milliárdos kiadással számol. A 101,2 milliárd rubeles deficit a GDP 2,5 százalékának felel meg. Zadornov beszámolója szerint Oroszország jövőre 7,5 milliárd dollár külföldi hitelben reménykedik. Ebből 2 milliárd lenne világbanki célhitel; a többi hitelforrást nem nevezte meg. A büdzsé – amelynél egyébként 21,5 rubeles jövő évi átlagos dollárárfolyamon alapul – 1,75 százalékos GDP-arányos elsődleges (adósságtörlesztés nélküli) többlettel számol. Kérdéses azonban, miként sikerül átütemezni a küladósságot, amely után jövőre elméletileg 17,5 milliárd dollárt kellene törlesztenie Moszkvának.

Ez jócskán meghaladja a lehetőségeinket – mondta Zadornov, hozzátéve, hogy a költségvetésben jövőre 9,5 milliárd dollárnyi adósságszolgálat szerepel csak. A pénzügyminiszter szerint számítanak a befektetők és a hitelezők megértésére. A kormány korábban megígérte az Oroszország által 1991 óta fölvett kölcsönök törlesztését jövőre – ez a teher körülbelül 7,9 milliárd dollár. Ugyanakkor felkérte a kereskedelmi hitelezők Londoni Klubját és a kormányhitelezők Párizsi Klubját, hogy fontolják meg a szovjet örökségként nyilvántartott adósság – amely után 6,6 milliárd dollár visszafizetése esedékes 1999-ben – újabb átalakítását.

Az ország adósságát a hitelezők mindkét csoportja korábban már 25 éves időszakra húzta szét egy-egy átütemezési megállapodás keretében. Moszkvai bejelentés szerint a Párizsi Klub most is támogatja a 37 milliárd dollárra vonatkozó adósságátalakítási javaslatot. A szervezet maga is jelezte: hajlandó újabb engedményekre, de csak azt követően, hogy Moszkva megállapodik a Nemzetközi Valutaalappal. Az utóbbi intézmény küldöttsége januárban tárgyal az orosz fővárosban; a megbeszélések eredménye nagymértékben függ attól, hogy a most jóváhagyott költségvetés elnyeri e a multilaterális pénzintézet tetszését.

Ami az adósságátütemezés érdekében tett lépéseket illeti, azok egyelőre nem sok sikert arattak a külföldi pénzügyi köröknél. A befektetők aligha fogadják el azokat a javaslatokat – közölte a Crédit Suisse First Boston (CSFB), a befektetőket képviselő banki csoport társelnök intézménye -, amelyeket a rubelben jegyzett rövid távú szuverén adósságkibocsátások átalakítására dolgoztak ki. Az ingerült hangú londoni sajtóközlemény cáfolta Zadornov korábbi kijelentését, miszerint gyakorlatilag elfogadottnak tekinthető a megegyezés az orosz állami adósságpapírokba befektető külföldiek és Moszkva között az átstrukturálás mikéntjéről, s hogy az augusztus óta befagyasztott kincstárjegyek és államkötvények cseréjére december 15. és január 21. között kerül sor.

Címkék: Hetilap: Gazdaság