A BANKRENDSZER GYORSMÉRLEGE – Emelt tételekkel

Az egész világra kiterjedő gazdasági problémák - kiemelt helyen az Oroszországgal kapcsolatos események - nem hagyták érintetlenül a hazai bankszektort sem. A honi hitelintézetek nyeresége tőkearányosan már az idei féléves adatok szerint is alatta maradt a tavaly június véginek, s vélhetően e trend az év második felében sem fordult visszájára. Mindazonáltal a fejlesztések az egyes bankoknál jó ütemben haladnak, a szektor szereplői folyamatosan állítják át az euró-zóna országainak nemzeti valutájában vezetett számlákat euró-alapúra.

Talán éppen a nemzetközi bizonytalanságnak tudható be, ám mindenképpen figyelemre méltó, hogy az idén októberről novemberre – még ha csekély mértékben is – csökkent a vállalati forinthitelek állománya, miközben e kör számára mintegy 10 milliárd forinttal emelkedtek a deviza-kihelyezések. Amint az a Magyar Nemzeti Banknak a hazai bankszektor összevont mérlegében szerepeltetett előzetes adataiból kiderül, a belföldi hitelállományon belül egy hónap alatt közel 40 milliárd forinttal apadt a kormányzati tartozások összege. Ugyanakkor a lakossági kihelyezések 254,5 milliárd forintról 272,1 milliárdra gyarapodtak. Eközben a kisvállalkozók a szóban forgó időszak alatt gyakorlatilag nem vettek fel hiteleket, sőt, a hozzájuk kötődő állomány összértéke valamelyest – hozzávetőleg 200 millió forinttal – még csökkent is.

Betéti oldalon megindult a vállalati állomány bővülése. Az év tizedik hónapjának végéhez képest november utolsó napján 30 milliárd forinttal, 978,3 milliárdra duzzadtak a céges betétek. Így ezek összege már az elmúlt hónap végén jóval meghaladta a tavaly decemberi 954,3 milliárd forintos záróértéket. A vállalati betétek között egyébként októberről novemberre a forintban elhelyezettek 37 milliárd forintnál is többel duzzadtak, míg a devizában nyilvántartottak 6,3 milliárd forinttal zsugorodtak. A lakossági betétek október végétől november végéig 20,6 milliárd forintnyit gyarapodtak, s az utóbbi időpontban összesen 2355,5 milliárdot tettek ki. Ezek zöme – a teljes összegből 1746,4 milliárdnyi – forintbetét volt, míg a devizában tartott állomány, mintegy 4 milliárdos növekedést produkálva, 609 milliárd forinton állt.

A hazai bankok euróra való áttérésével kapcsolatban nem vonható egy kalap alá valamennyi magyarországi hitelintézet, hiszen a mintegy 40 közül fél tucatnak nincs is devizajogosítványa. A többi honi banknál azonban már rendre megkezdődött a devizaszámlák euróra való konvertálása, amelyet mindenhol csak az ügyfél kívánságára, s jutalékmentesen végeznek el.

Címkék: Hetilap: Röviden