PROGNÓZIS AZ ÚJ ÉVEZRED ELSŐ ÉVEIRE – Fókuszban a Windows NT és az Internet

Az informatikai piackutatással foglakozó Gartner Group szakértői szerint 2003-ra a szakmai kapacitások hiánya válik a vállalati informatikai-részlegek alapproblémájává, ezért a nagy cégek többsége erőforrás-kihelyezéssel oldja majd meg számítástechnikai feladatait.

A 2000. évre való átállás problematikája és az euró bevezetése egyaránt jelentős összegeket igényel, a vállalati informatikai költségvetések várhatóan kétszeresükre emelkednek a következő öt évben. Az elemzők szerint a hetvenes évek divatja tér vissza, amikor is a vállalatok koncentráltan néhány nagy szolgáltató bevonásával oldották meg informatikai rendszerük működtetését.

A piackutatók a Windows NT-t tekintik a következő évek domináns operációs rendszerének, ám nem spórolnak az azzal szembeni kritikával sem. Mint mondják, az NT 2002-re elég jó lesz a vállalkozások számára szükséges alkalmazások 90 százalékának futtatására, de a cégek nem fogják rábízni üzleti szempontból kritikus feladataikat. 2003-ra az új szoftverek 70 százaléka az NT-re íródik majd, azaz a Gartner Group egyetért azzal az általánosan elterjedt nézettel, hogy a Unix visszaszorul, ami ez utóbbi változatainak jelenleg széles skáláját három-négyre csökkenti majd. A piackutatók szerint 2003-ra a Hewlett-Packard, a Sun és az IBM fogja ellenőrizni a Unix piacának 80 százalékát (a Compaq kevéssé alkalmazza majd ezt a szoftvert).

Az előrejelzés szerint mind a helyi, mind a nyilvános hálózatok sávszélessége, gyorsasága évi 30-40 százalékkal növekszik a következő öt évben, így az adatátviteli kapacitás 2003-ra a mainak négyszeresére nő. Öt évvel később, 2008-ban a világ üzleti forgalmának 70 százalékában valamilyen szerepet fog játszani az Internet.

A kétkedők persze hozzáteszik, hogy a piackutatók előrejelzései jó esetben 70 százalékban szoktak teljesülni.

Címkék: Hetilap: Infotech