Rend a lelke mindennek

ÉT: NINCS KOMPROMISSZUM. Nem közeledtek az álláspontok az Érdekegyeztető Tanács (ÉT) pénteki plenáris ülésén. A munkavállalói oldal jövőre 16,5 százalékos, a kormányzat 13 százalékos, a munkaadói oldal pedig a korábban már vállalt 13 százalék helyett 11 százalékos átlagos béremelést tartana elfogadhatónak – országos ajánlásként – a jövő évi bértárgyalásokhoz. A minimálbéreknél a munkavállalói érdekképviseletek a [...]

ÉT: NINCS KOMPROMISSZUM. Nem közeledtek az álláspontok az Érdekegyeztető Tanács (ÉT) pénteki plenáris ülésén. A munkavállalói oldal jövőre 16,5 százalékos, a kormányzat 13 százalékos, a munkaadói oldal pedig a korábban már vállalt 13 százalék helyett 11 százalékos átlagos béremelést tartana elfogadhatónak – országos ajánlásként – a jövő évi bértárgyalásokhoz. A minimálbéreknél a munkavállalói érdekképviseletek a jelenlegi 19 500 forintos legkisebb bér 25 500 forintra emelését szorgalmazták, a kormányzat 22 600, illetve a munkáltatók 21 500 forintos javaslatával szemben. (A témával Műhely rovatunkban a 38-39. oldalon, és Nézőpont rovatunkban az 58. oldalon foglalkozunk.)

VÁDBESZÉD A TOCSIK-PERBEN. Letöltendő szabadságvesztés büntetésének kiszabását kérte múlt heti perbeszédében az ügyész Tocsik Mártára, az úgynevezett Tocsik-per csalás bűntettével vádolt elsőrendű vádlottjára, Liszkai Péter másodrendű vádlottra, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. volt jogi ügyvezető igazgatójára, továbbá a befolyással üzérkedés vétségével vádolt Boldvai László országgyűlési képviselőre és Budai György vállalkozóra.

REKORD BANKFÚZIÓ. Németország legnagyobb bankja, a Deutsche Bank 17 milliárd márkáért megveszi az amerikai Bankers Trust befektetési bankcsoportot és ezáltal a világ legnagyobb hitelintézete lesz. A tranzakciót a két társaság felügyelőbizottságai a hét elején hagyták jóvá. Az ügyletet ezután a két bank részvényeseinek, továbbá Németország, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió versenyhivatalainak kell jóváhagynia. A házasság révén legkésőbb 1999 májusában 1300 milliárd márka (800 milliárd dollár) mérlegfőösszegű bankóriás jönne létre.

TOVÁBB LASSUL AZ INFLÁCIÓ. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövő évi monetáris politikai irányelvei szerint makrogazdasági céljaink eléréséhez a tőkebeáramlásnak nagyjából fedeznie kell a következő évben is a folyó fizetési mérleg hiányát, s a külső feltételek közé tartozik, hogy az Európai Unió növekedési üteme ne csökkenjen 2,0-2,5 százalék alá. Surányi György jegybankelnök szerint decemberben az egy évre visszatekintő pénzromlás 12 százalék alá esik. Ez azt jelentené, hogy az idén az infláció éves szinten durván 7 százalékponttal csökken.

ALKOTMÁNYOS PANASZ. A PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló és adótanácsadó csoport magyarországi cége azt fontolgatja, hogy a jövőre bevezetendő 11 százalékos új adójellegű egészségügyi hozzájárulás eltörlése érdekében az Alkotmánybírósághoz fordul, ha azt a törvényt előterjesztő Pénzügyminisztérium nem módosítja. A társaság szerint az új egészségügyi hozzájárulás csaknem minden jövedelemkategóriában adóteher-növekedést jelent, elsősorban a külföldi magánszemélyeknek, akik a magyar társadalombiztosítási rendszerben nem minősülnek biztosítottnak.

BÉT: ÚJABB ÁRZUHANÁS. A keddi tőzsdenapon 367 ponttal csökkent a BUX, ezzel a tőzsdeindex 6 százalékot meghaladóan esett előző napi értékéhez képest. Az árzuhanás ugyanakkor nem keltett meglepetést: hétfőn a New York-i tőzsdén is zuhantak az árfolyamok, a Dow Jones-index 216,5 ponttal szállt alább.