IMF-HITELCSOMAGRA VÁRVA – Orosz nagyvonalúság

Moszkva 8 milliárd dollárt remél a Nemzetközi Valutaalaptól, Jevgenyij Primakov miniszterelnök szerint legalább ekkora összegre lenne szükség ahhoz, hogy eleget tegyenek adósságszolgálati kötelezettségeiknek. Az orosz kormány a múlt héten adócsökkentési terveket jelentett be, amelyeket még a törvényhozásnak is jóvá kell hagynia.

Újabb tárgyalások kezdődnek a héten az orosz fővárosban az IMF-fel, a tét egy 8 milliárd dolláros hitelcsomag, amelyből Primakov kormányfő szerint nem csak az adósságszolgálatra futná, hanem legalább 5 milliárd dollárt a gazdaságba forgathatnának. A napokban előterjesztett, jelentős adócsökkentéseket tartalmazó tervek az elemzők szerint valószínűleg nem fogják kivívni a valutaalap elismerését.

Az orosz kormánynak – a törvényhozás részéről még jóváhagyásra váró – elképzelései szerint jövőre a jelenlegi 20-ról 14 százalékra csökkenne az általános forgalmi adó, az ezredfordulóra pedig 10 százalékra mérséklődne ez az elvonás. A társasági adót a jelenlegi 35 százalékról 30 százalékra vinnék le. Ezzel szemben növelni kívánják az üzemanyagok és a jövedéki termékek árában lévő fogyasztási adókat. A kormány költségvetési terve jövőre 200 milliárd dollárnak megfelelő bruttó hazai termékkel (GDP), 480 milliárd rubeles (28 milliárd dollár) költségvetési bevétellel, illetve – az adósságszolgálattal együtt – mintegy 600 milliárd rubeles (35 milliárd dollár) kiadással számol.

Az elmúlt héten egyébként megállapodás jött létre Oroszország és a Londoni Klub között a magánhitelek átütemezéséről. Orosz források közlése szerint országuknak a Londoni Klub felé december 2-án esedékes – már korábban is átütemezett – tartozásainak nagyobb részét sikerült későbbi lejáratú adósságpapírokká (úgynevezett kamattartozásról szóló jegyekké, IAN-okká) átalakítani, így a most lejárt 720 millió dollárnyi kötelezettségből Moszkvának csak 216 milliót kell készpénzben átutalnia. A fizetéseket a Vnyesekonombank teljesíti, ez a pénzintézet felelős az egykori Szovjetunió után átvállalt orosz adósságok rendezéséért.

Ezzel szinte egy időben került nyilvánosságra a Fitch IBCA minősítése az örökölt szovjet adósságokról és az azokat kezelő pénzintézetről. Az európai hitelminősítő az orosz szuverén osztályzattal megegyező, CCC hosszú távú besorolást adott Vnyesekonombanknak. A magánhitelezőknek járó szovjet adósságot azonban hosszú távra eggyel lejjebb, CC-re értékelte, mert úgy látja, hogy Moszkva nem veszi elég komolyan ezt a kötelezettséget.

Címkék: Hetilap: Gazdaság