Fizetünk, főúr!

POSTABANKSZÁMLA. A kormány csütörtöki állásfoglalása értelmében meg kell állapítani a Postabank volt menedzsmentjének, az igazgatótanács és a felügyelőbizottság tagjainak, valamint a könyvvizsgáló cégek és az állami szervek politikai, polgári jogi, anyagi és büntetőjogi felelősségét. Járai Zsigmond pénzügyminiszter szerint a felelőtlen gazdálkodás, a rossz vezetés, a pazarlás és az ellenőrzés hiánya miatt az év végéig 158 [...]

POSTABANKSZÁMLA. A kormány csütörtöki állásfoglalása értelmében meg kell állapítani a Postabank volt menedzsmentjének, az igazgatótanács és a felügyelőbizottság tagjainak, valamint a könyvvizsgáló cégek és az állami szervek politikai, polgári jogi, anyagi és büntetőjogi felelősségét. Járai Zsigmond pénzügyminiszter szerint a felelőtlen gazdálkodás, a rossz vezetés, a pazarlás és az ellenőrzés hiánya miatt az év végéig 158 milliárd forintra emelkedik a hitelintézet hiánya, amelyet az állam 152 milliárd forintos tőkeemeléssel ellensúlyoz. A Magyar Fejlesztési Bank vesztesége pedig 40 milliárd forintos tőkeemelést tesz szükségessé. Főként a fenti tételek miatt a korábbi 4,3 százalékos előrejelzéssel szemben a 6,7 százalékot is elérheti az államháztartás GDP-re vetített idei hiánya (lásd a grafikont).

KORRIGÁLT MÉRLEGHIÁNY. Szeptemberben a fizetési mérleg folyó tételei 326 millió dolláros hiánnyal zártak, szemben a 250 millió dolláros előzetes adattal – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az eltérés oka, hogy egy hitelintézet 60 millió dollár összegű hitelfelvételt exportbevételként közölt. Az utólag felismert hiba javítása az augusztusi adatokat is módosította. A mérleg szeptember végi göngyölített deficitje így 1 milliárd 337 millió dollár volt – 600 millió dollárral több, mint amennyit a tavalyi első 9 hónapban mértek.

PONTOSÍTOTT GDP. Magyarország GDP-je 1997-ben folyó áron 8541 milliárd forintot tett ki, ami 4,6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában. Ez az adat a hivatal második előzetes számítása; a most közzétett ütem 0,2 százalékponttal magasabb a korábbiban szereplőnél. Egy főre vetítve a GDP összege tavaly 841 ezer forint volt, ami a hivatalos kereskedelmi árfolyamon 4504 dollárnak felel meg.

LEGÁLIS A TB-ÁLLAMOSÍTÁS. Az Alkotmánybíróság kedden nyilvánosságra ho-zott határozatában elutasította azon beadványokat, amelyek a tb-szervek állami felügyeletéről szóló rendelkezéseket támadták. A testület megalapozatlannak találta azokat az indítványokat, amelyek a törvény egészét a jogalkotásról szóló kódex szabályaival ellentétesnek minősítették, s nem találta helytállónak azt az érvet sem, amely szerint a tb-önkormányzatok léte alkotmányos követelménynek tekinthető.

INDULHAT AZ ADÓRENDŐRSÉG. A kormány tervei szerint már január elsején megkezdi működését az adóhivatal bűnügyi igazgatósága. A kabinet azért tartja szükségesnek az új nyomozóhatóság felállítását, mert elégedetlen a kiemelkedő súlyú adóbűncselekmények felderítésével és a feketegazdaság visszaszorításának hatékonyságával.

CSÖKKENŐ REPOKAMATOK. A Magyar Nemzeti Bank kedden azonnali hatállyal 20,75 százalékra módosította az 1 napos (overnight) aktív repokamatot, ami 0,25 százalékpontos mérséklést takar. Hasonlóan mértékben csökkent a többi irányadó ráta is.