Már készül a jövő

REKORDHIÁNY A TB-NÉL. Az államháztartás konszolidált hiánya az előzetes adatok szerint a szeptember végi 350,2 milliárd forintról október végére 347,9 milliárdra csökkent – áll a Pénzügyminisztérium (PM) napokban közzétett jelentésében. A központi büdzsénél októberben csaknem 10 milliárd forint többlet keletkezett, így a hiány 267,9 milliárd forint volt a múlt hónap végén – ez az éves [...]

REKORDHIÁNY A TB-NÉL. Az államháztartás konszolidált hiánya az előzetes adatok szerint a szeptember végi 350,2 milliárd forintról október végére 347,9 milliárdra csökkent – áll a Pénzügyminisztérium (PM) napokban közzétett jelentésében. A központi büdzsénél októberben csaknem 10 milliárd forint többlet keletkezett, így a hiány 267,9 milliárd forint volt a múlt hónap végén – ez az éves előirányzat 62,7 százaléka. A tb-alapoknál ugyanakkor a mérleg további 10 milliárd forinttal romlott, így a hiány az az első 10 hónap alatt már közel 100 milliárd forintot ért el, ami az eredetileg tervezett érték többszöröse.

DEFICIT-VITA. A pénzügyi tárca nem ért egyet a költségvetési hiány finanszírozásának részletes ismertetését hiányoló számvevőszéki felvetéssel. A minisztérium úgy ítéli meg, hogy a szóban forgó terv nyilvánosságra hozatalával gyakorlatilag a büdzsé “üzleti titkát” mutatnák be, és ez a pénzpiac manipulálására adna lehetőséget. A PM szerint a Kincstári Tanács rendszeresen felülvizsgálja a büdzsé finanszírozási tervét, ami garantálja a jogszerű és hatékony megvalósítást.

OKTÓBERI INFLÁCIÓ. A fogyasztói árak – a KSH kimutatásai szerint – 0,9 százalékkal emelkedtek októberben az előző hónaphoz képest, az elmúlt 12 hónap alatt pedig 12,3 százalékkal nőtt az átlagos árszínvonal. Egy éve a megfelelő adatok 1,1 százalékot, illetve 17,7 százalékot tettek ki. Az idén az első 10 hónapban átlagosan 15,0 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint a tavalyi azonos időszakban.

BELFÖLDI HITELÁLLOMÁNY A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatai alapján október végén 6114,3 milliárd forint volt a belföldi hitelállomány, ami 9,8 százalékkal magasabb a tavaly év véginél. A pénzaggregátumok éves indexei továbbra is a pénzállomány lassuló gyarapodását mutatták. A szélesebb értelemben vett pénzmennyiség (lásd a grafikont) szintén lassuló ütemben nőtt; október végi értéke 15,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

CSÖKKENŐ REPOKAMATOK. Az MNB múlt szerdai hatállyal az 1 napos (overnight) aktív repokamatot az eddigi évi 21,50 százalékról 21,00 százalékra, az 1 hónapos lejáratú passzív repo- és betéti kamatot pedig 18,00 százalékról 17,75 százalékra változtatta. Az egyéb kamatok nem változnak. A ráták mérséklését az indoklás szerint a gazdasági folyamatok terveknek megfelelő alakulása, valamint a forint árfolyamának az intervenciós sávon belüli erősödése tette lehetővé.

MFB-ÜGYEK. Rendkívüli átvilágítást kezdett a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) a KPMG Hungária; a cég ezzel egy időben folytatja a Postabank auditálását is. Az MFB vezetői azt szeretnék megtudni, mennyire rendítette meg a hitelintézetet a korábban állami utasításra a Postabanknál végrehajtott 20,2 milliárd forintos tőkeemelés. A héten azt is bejelentették, hogy a Postabank sajtóholdingja az MFB-hez kerül.