BEFEKTETÉSI BIZTOSÍTÁSOK – Életben maradtak

Nem vetette vissza a tőkepiacok válsága a hazai befektetési élet- és nyugdíjbiztosítások iránti keresletet. Sőt, a biztosítottak még csak nem is igyekeztek kimenekíteni a díjbefizetésekben megtestesülő tőkéjüket a kockázatosabbá vált részvényalapokból. A jelek szerint az ügyfelek egyértelműen hosszú távra alapoznak.

Hosszú kimenetelű ügyletiként kezelik az ügyfelek befektetési életbiztosításaikat, azok közül is az úgynevezett unit-linked típusúakat – legalábbis ez derül ki a biztosítóknak a Figyelő kérdésére adott válaszaiból. Lapunk azt firtatta, vajon ezen termékeken hagyott-e bármiféle nyomot az utóbbi hónapok tőzsdei mélyrepülése. A válaszok alapján úgy tűnik, az értékesítés lendületén nem csorbított e közjáték – akad társaság, amely már jócskán felülmúlta az év egészére tervezett eladásait -, bár némelyiküknél a unit-linked konstrukción belül a kereslet az éves egyösszegűtől a havi befizetésű típus felé tolódott el.

Mindez bátorító lehet a hasonló terméket tervezők számára, márpedig ilyenekből az előrejelzések szerint (az Európa nyugati felén érvényesülő trendek, valamint a helyben működő biztosítók bejelentései alapján) akad egynéhány. Ráadásul az ügyfelek a biztosítók által felkínált alapok között sem mozgatták a korábbinál nagyobb intenzitással a befizetéseiket. (Az életbiztosítások ezen, úgynevezett harmadik generációjában az ügyfél a korábbiakkal ellentétben belelát, mi több, beleszól befizetéseinek kezelésébe. Az életbiztosítások első körénél a fix díj után előre meghatározott biztosítási összeg járt, a második generációban a biztosítási díjhoz kamatgarancia tartozott, míg a szóban forgó módozatnál a biztosított maga dönt arról, hogy díja milyen befektetésben fialjon.) A befektetési életbiztosítások kategóriájába mindazonáltal nem csupán ezek – az ügyfél saját igényére kreált portfoliójú – termékek tartoznak. Három társaság – az ÁB Kompozit, az Atlasz és a Providencia – féltucatnyi olyan szerződést is kínál, amelynél az ügyfél díjtartalékát a biztosító más befektetései “mintájára” forgatják.

A unit-linked élet- és nyugdíjbiztosításoknál a befizetett díjat – mint azt a konstrukció neve is sejtetni engedi – befektetési egységekre váltja a biztosító, amit aztán az ügyfelek egyéni számláin tart nyilván. A biztosítottak a társaságok alapjaiból alakítgathatják portfoliójukat. Ezek többnyire “tiszta”, azonos típusú papírokból álló részvény-, kötvény-, illetve állampapíralapok, amelyeket tetszés szerint, esetleg bizonyos limitek beiktatásával keverhet az ügyfél. Kivétel ez alól a Garancia Biztosító, mely hét alapjából eleve portfoliókat – szám szerint tízet – alakít ki.

A biztosítók – a termék részletei, a kapcsolódó biztosítások, illetve a hozamok mellett – legfőképpen abban különböznek egymástól, hogy mekkora hajlandóságot mutatnak az adatok közlésében. A költségeket (lásd táblázatunkat) valamennyien közzéteszik, azt azonban, hogy a biztosításból eddig mennyi fogyott, már kevésbé. A mezőny e tekintetben igen széles, ami nem csoda, hiszen a cégek eltérő vehemenciával – ügynök- és fiókszámmal – s különböző időszakokban lódultak neki a piacnak. Az élen a Nationale Nederlanden (N-N) Univerzálja áll, jó 40 ezer darabbal, amit a Garancia több mint 20 ezer Generáció nevű szerződése követ. A Hungária e módozat július eleji indulása óta 4 ezer unit-linked ügyfelet toborzott – ez ezerrel meghaladja azt a létszámot, amit a társaság 1998 végére tervezett. Az ABN Amro Mébit nem közöl efféle adatot, mint ahogy az Aegon Élet Divízió sem. Az előbbi – mivel csupán október elején indította e termékét – átlagdíjat sem mond, várakozása szerint azonban ezen érték meghaladja majd az eddigi életbiztosítások 120 ezer forintos éves átlagdíját. Az Aegon viszont közzéteszi e mutatóját, amely az N-N termékéhez hasonlóan évi 125 ezer forint körül mozog. A Garanciánál ez az összeg hozzávetőleg évi 73 ezer, míg a Hungáriánál 72 ezer forint.

Az információközlés különösen a hozamokat, illetve az alapok árfolyamát illetően válhat fontossá. Két társaság, a Hungária és az N-N tesz közzé efféle adatokat, általában az Interneten, de például a Garancia havi hírlevelében, illetve érdeklődő ügyfeleivel telefonon tudatja az aktuális értékeket. Az Aegon Élet Divíziójával szerződöttek a megvásárolt befektetési egységek aktuális áráról szerezhetnek tudomást, amúgy a február 12-i indulás óta az akkori ezerről 1138-ra gyarapodott a kötvény-, és 716-ra csökkent a részvényindex. Ezenközben a BUX közel 40 százalékot esett. Amellett egyébként, hogy a részvény alapja kevésbé zsugorodott mint a BUX, valamennyi társaság hitet tett.

Az N-N tavaly indult alapjai közül a szeptember végéig eltelt egy évben a részvények -30,24, míg a kötvények 17,76 százalékos hozamot értek el. A Garancia legkeresettebb alapja, a tőkefedezeti alap – ebben landolt az ügyfelek összes befektetéseinek több mint egynegyede – idén februári indulási értékének 137,33 százalékára kúszott fel. A biztosító 1997 szeptemberében indult állampapír alapja jelenleg 121,30 százalékon áll. A Hungária Alap július eleji 1000 forintja a részvényalapban 864-re csökkent, a befektetési jegyek pedig 1029-re, a kötvények 1041-re gyarapodtak október végére.