MERRILL LYNCH: VESZTESÉGES NEGYEDÉV – Elbocsátó üzenetek

A nemzetközi pénzügyi válság elérte a Wall Street nagyjait is. A napokban - 9 év óta először - veszteséges negyedévről számolt be az Egyesült Államok ez idáig legsikeresebb brókercége, a Merrill Lynch. A társaság eszközeinek 5 százalékos leépítésére készül.

Több mint 3 ezer emberét bocsátja el az elkövetkező hónapokban a Merrill Lynch. Közel ezer külső tanácsadótól is megválnak, s a nadrágszíjat szorosabbra húzhatják a megtartott alkalmazottak is. Nekik máris megtiltották például, hogy hivatalos útra első osztályon utazzanak.

A Merrill Lynch számára az idei harmadik negyedév 164 millió dolláros veszteséget hozott. A cég egyedül Oroszországban 135 millió dollárral rövidült meg, a tőzsde összeomlása miatt. A rendkívüli események előtt még 124 millió dolláros nyereséget prognosztizáltak erre az időszakra; igaz, már azzal is jóval elmaradtak volna az 1997-es utolsó előtti negyedév 502 millió dolláros nyereségétől. A folyó év második negyede egyébként 551 milliós nyereséggel zárult, az első kilenc hónap mérlege pedig 915 milliós adózott eredményt jelez; ez utóbbi 37,6 százalékkal marad el a tavalyi bázistól.

A londoni Cityt sokkolta a piac “nehézsúlyú” szereplőjének tartott amerikai cég leépítési terve. A világszerte elbocsátandó 3400 alkalmazottból mintegy 800 kerül ki a Merrill Lynch brit fővárosban dolgozó állományából. A képet még sötétebbé teszi, hogy az ING Barings által ugyancsak bejelentett elbocsátási tervek – a hírek szerint 1200 alkalmazottól készül megválni a holland tulajdonú hitelintézet – ugyancsak Londont fogják a legkeményebben érinteni. Egyes pesszimista elemzések, köztük a Career Vitality nevű fejvadász cég számításai szerint a következő 6-8 hónapban a City 375 ezer szakalkalmazottja közül 80 ezren számíthatnak felmondólevélre.

Címkék: Hetilap: Gazdaság