Helyi erők

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK. Minden eddiginél nagyobb lakossági érdeklődés kísérte a vasárnap megtartott önkormányzati választásokat: előzetes adatok szerint a jogosultak 47,66 százaléka vett részt a voksoláson (lásd a grafikont). A választások kiegyenlített eredményt hoztak: egyrészt a Fidesz-MPP és szövetségesei előretörtek a megyei és a fővárosi közgyűlési választásokon, másrészt Budapesten és a számos vidéki nagyvárosban az ellenzék tartani, [...]

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK. Minden eddiginél nagyobb lakossági érdeklődés kísérte a vasárnap megtartott önkormányzati választásokat: előzetes adatok szerint a jogosultak 47,66 százaléka vett részt a voksoláson (lásd a grafikont). A választások kiegyenlített eredményt hoztak: egyrészt a Fidesz-MPP és szövetségesei előretörtek a megyei és a fővárosi közgyűlési választásokon, másrészt Budapesten és a számos vidéki nagyvárosban az ellenzék tartani, sőt több megyeszékhelyen javítani tudta pozícióit. Budapest főpolgármestere ismét Demszky Gábor lett, aki stabil közgyűlési többségre támaszkodhat majd.

ADÓTÖRVÉNY-TERVEZETEK. A kormány döntése alapján jövőre 20, 30 és 40 százalékos adókulcsok lesznek a személyi jövedelemadó-táblában, az adójóváírás mértéke pedig 10 százalékra csökken. A kabinet a gyermekkedvezményeket illetően két változatot terjeszt az Országgyűlés elé: az egyik szerint az egy és két gyerekes családok havi 1700 forintot, a három vagy több gyerekesek pedig 2300 forintot írhatnának jóvá. A másik változat alacsonyabb összeget: 1300, illetve 1700 forintot irányoz elő.

ELADOTT ÁLLAMPAPÍROK. A külföldiek tulajdonában lévő állampapírok állománya augusztus elején még elérte a 408 milliárd forintot, az ezt követő tőkekivonás következtében azonban ez a mennyiség szeptember végére 175 milliárdra apadt. A Pénzügyminisztérium illetékesei szerint az év vége felé magasabb hozammal eladott papírok már nem terhelik az 1998-as központi költségvetést, mert hatásuk csak jövőre jelentkezik.

CSEH-MAGYAR VÁMVITA. A cseh kormánynak a közeli napokban tárgyalásokat kell kezdenie a Világkereskedelmi Szervezettel (WTO) a magyar búzára kivetett pótvámról, mert a magyar fél hétfőn panaszt tett Csehország ellen a WTO-nál. Prágának most be kell bizonyítania, hogy a magyar búza bevitele veszélyeztette a cseh termelőket. Ha ez nem sikerül, akkor magyar részről kártérítés követelhető.

NÁDOR ’95: FELJELENTÉS? A Kormányzati Ellenőrzési Iroda (KEI) súlyos törvénytelenségeket állapított meg a Pénzügyminisztérium, illetve a nemzetbiztonsági szakszolgálatok és a Nádor Rt. közötti szerződések kapcsán. Sepsey Tamás, a KEI vezetője arról tájékoztatta a kabinetet, hogy a feltárt jogtalanságok büntetőfeljelentés alapjául szolgálhatnak. Orbán Viktor miniszterelnök megbízta Járai Zsigmond pénzügyminisztert és Kövér Lászlót, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztert, hogy a vizsgálatok lefolytatása után – két héten belül – tegyék meg a szükséges lépésekre vonatkozó javaslatukat.

KAMPÁNY A DOHÁNYZÁS ELLEN. A kormány elfogadta a nemdohányzók védelméről szóló törvényjavaslat tervezetét. A kormányszóvivő szerint az előterjesztés a társadalmi együttélés íratlan szabályainak kíván érvényt szerezni. A tervezet többek között megtiltaná a dohányzást az oktatási intézményekben, az egészségügy területén pedig az alapellátást nyújtó, valamint a járóbeteg-intézményekben. Kiskorúak nem vásárolhatnának dohányipari termékeket. A szabályozás a korlátozás alá eső helyeken egyidejűleg intézkedik dohányzóhelyek kötelező kijelöléséről is.