Jóban, rosszban

A KORMÁNYFŐ KITART. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kabinet 1999-re vonatkozó gazdasági tervei továbbra is 5 százalékos növekedésre épülnek, amely – a külső feltételek romlása ellenére – még reálisnak tekinthető. Tartalékként azonban kidolgoznak egy 3 százalékos növekedési hipotézisre épülő koncepciót is, ám ezt csak akkor veszik elő, ha a világgazdasági recesszió esetleges elmélyülésével rosszabbra fordulnának [...]

A KORMÁNYFŐ KITART. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kabinet 1999-re vonatkozó gazdasági tervei továbbra is 5 százalékos növekedésre épülnek, amely – a külső feltételek romlása ellenére – még reálisnak tekinthető. Tartalékként azonban kidolgoznak egy 3 százalékos növekedési hipotézisre épülő koncepciót is, ám ezt csak akkor veszik elő, ha a világgazdasági recesszió esetleges elmélyülésével rosszabbra fordulnának a dolgok.

VÁLTOZÓ ADÓKONCEPCIÓ. Emelkednek az 1999-es adótörvények tervezetében a gyermekek után járó kedvezmények, miután a gazdasági kabinet hétfői ülésén a miniszterek úgy határoztak: a korábbi előterjesztéshez képest 10-12 milliárd forinttal többet fordítanak erre a célra. A javaslat értelmében egy és két gyermek után havi 1700 forint, három, illetve több gyermek esetén pedig gyermekenként 2300 forint lesz leírható az adóból.

AZ IKARUS ÉS AZ MNB VITÁJA. Széles Gábor, az Ikarus elnöke a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) vádolta azzal, hogy indokolatlan akadályokat állít 200 darab Ikarus busz oroszországi kiszállítása elé, s demonstrációt helyezett kilátásba. A gazdasági kabinet hétfőn úgy döntött: a kormány mindenképpen fenntartja az érvényes exportbiztosítással, illetve devizahatósági engedéllyel rendelkező kiszállítások lehetőségét, ha az érintett cégek megfelelő fedezetet tudnak nyújtani a garanciavállalásra. A gazdasági miniszter szerint azonban ez az Ikarus esetében csak részben áll fenn.

APEH: AZ EGYETLEN BESZEDŐ. A kormány szándékai szerint jövőre már az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (Apeh) szedi be a tb-járulékokat, méghozzá az adóval azonos rendszerben. A kormány elfogadta az adózás rendjéről szóló törvény módosításának koncepcióját, amelynek értelmében szigorítják a behajtást és az ellenőrzést, ugyanakkor csökkentik az adózás adminisztrációs terheit. A pénz-ügyminiszter lehetőséget lát arra, hogy egy korábbi javaslatnak megfelelően jövőre differenciált legyen a nyugdíjemelés, a tárcának azonban konkrét tervezete még nincs ezzel kapcsolatban.

EMELKEDŐ REPOKAMATOK. Az MNB szeptember 22-től 1 százalékponttal felemelte a pasz-szív és az aktív repokamatokat. A jegybank közleménye szerint a lépés célja, hogy a forint erősítésén keresztül csökkentse az inflációt. Az 1 hónapos passzív repokamat így ismét a július elejei 18,0 százalékos szintre emelkedett (lásd a grafikont).

MAGYARORSZÁG TÁRGYALNI AKAR SZLOVÁKIÁVAL. Budapest a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) vitarendezési eljárási szabályai alapján konzultációs igénnyel fordult Pozsonyhoz a magyar búza importjára bevezetett vámemelés miatt. A beadvány szerint – amelyet a WTO illetékes testületei is megkapnak – a magyar fél 10 napon belüli konzultációt igényel; ennek hiányában, vagy eredménytelensége esetén 20 nap múlva WTO döntőbizottság felállítását lehet kérni.

ZUHANÓBAN A TŐZSDE. Az utóbbi egy hét alatt újabb mélységekbe szállt alá a budapesti tőzsdeindex. A BUX múlt csütörtökön például 6,2 százalékkal, hétfőn pedig további 9,3 százalékkal süllyedt, minek következtében az index 3775 ponton zárt. Ezt kedden csupán minimális, 57 pontos korrekció követte.