KISZOLGÁLT PC-K SORSA – Végképp eltörölni

Bár világszerte egyre több üzleti és non-profit alapon működő cég foglalkozik az elavult, kiszolgált számítástechnikai eszközök másodlagos felhasználásával, korántsem megoldott az informatika szemetének eltüntetése.

Londonban hetente 40 tonna hulladék keletkezik feleslegessé vált számítástechnikai eszközökből, főként személyi számítógépekből és monitorokból. Miközben a kiszolgált nagyobb gépeket könnyen értékesíteni lehet a bennük felhalmozott értékes fémeknek köszönhetően, a műanyagból és más egyszerű anyagokból készült asztali számítógépek kiöregedésük után a szemétdombra kerülnek. Hogy Nagy-Britanniában mégis akad rájuk vevő, begyűjtő, az nem a kidobásukat akadályozó szigorú törvényeknek köszönhető (egyelőre csak Svédországban tilos a szemétre dobni a katódsugárcsövet tartalmazó eszközöket, az Európai Unió még csak tervezi e szabály bevezetését), hanem néhány olyan cégnek, amely jótékonysági vagy üzleti okból foglalkozik a PC-k újrahasznosításával.

A szigetországban az egyik legnagyobb ilyen vállalkozás a Recycle-IT, egy 1995-ben alapított non-profit szervezet, amely nagy cégek “levetett” PC-it egyházaknak, iskoláknak, jótékonysági szervezeteknek juttatja el. Ezekért csak annyit kér, amennyiből fedezni tudja működési költségeit, a gépek újrainstallálását, az új szoftverek árát. Amit nem tudnak továbbítani, azt szétszedik és elemeiket újrahasznosítható anyagokként értékesítik.

Üzleti alapon működik egy másik vállalkozás, a Technical Asset Management (TAM). Ez a társaság igyekszik jó vevőt találni megbízói öreg berendezéseire, ezért “szállítói” és vásárlói is fizetőképes vállalatok, az általuk közvetített PC-k pedig nem lehetnek “kőkorszakiak” – a legrégebbiek is 486-osok. Ugyanakkor a TAM sem zárja ki a jótékonykodást, különösen mivel egyes üzletfelei kifejezetten arra adnak megbízást, hogy eszközeiket vagy az azok eladásából származó hasznot ilyen célokra fordítsák.

Hiába lehet azonban értékesíteni a régi gépeket, számos vállalat nem teszi ezt meg: inkább raktározza az “öreg vasakat”, esetenként több ezer négyzetméternyi raktárteret lekötve. Némelyikük így “őrzi” a gépek memóriájában tárolt információkat, mert attól tart, nem lehet ezeket olyan tökéletesen kitörölni, hogy valami ne juthasson illetéktelenek tudomására. Így van ez annak ellenére, hogy a TAM például az Egyesült Államok védelmi minisztériuma szabványainak megfelelő garanciát ad az általa átvett számítógépek adattartalmának megsemmisítésére.

Címkék: Hetilap: Infotech