Nyárutó

CSÖKKEN A CSÚSZÓLEÉRTÉKELÉS ÜTEME. A kormány és a Jegybanktanács közös döntése alapján október elsejétől a jelenlegi 0,8 százalékról 0,7-re csökken a forint csúszóleértékelésének üteme. A hírre valamelyest megnyugodott a forintpiac, s kedden már erősödött a forint a dollárhoz képest. A KORMÁNY ELŐTT A JÖVŐ ÉVI BÜDZSÉ. A Pénzügyminisztérium eljuttatta a kormánynak az 1999. évi költségvetési [...]

CSÖKKEN A CSÚSZÓLEÉRTÉKELÉS ÜTEME. A kormány és a Jegybanktanács közös döntése alapján október elsejétől a jelenlegi 0,8 százalékról 0,7-re csökken a forint csúszóleértékelésének üteme. A hírre valamelyest megnyugodott a forintpiac, s kedden már erősödött a forint a dollárhoz képest.

A KORMÁNY ELŐTT A JÖVŐ ÉVI BÜDZSÉ. A Pénzügyminisztérium eljuttatta a kormánynak az 1999. évi költségvetési törvény tervezetét. A tárca csatolta az államháztartási törvény módosítására vonatkozó elképzeléseket is, amelyek lehetővé tennék a költségvetési javaslat későbbi benyújtását, illetve tárgyalását az Országgyűlésben. A László Csaba államtitkár által tolmácsolt álláspont szerint az államháztartási hiány jövőre nem lépheti túl a 4 százalékos mértéket.

INTÉZMÉNYESÍTETT PÁRBESZÉD. A vállalatok és a kormányzat közötti párbeszéd javítására hat közös munkacsoport létrehozásáról állapodott meg Chikán Attila gazdasági miniszter, valamint Orbán István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége elnöke és Széles Gábor társelnök hétfőn. A csoportok az Érdekegyeztető Tanács működését, az uniós csatlakozási tárgyalásokat, a környezetvédelmet, a makrogazdasági stratégiát, az ágazati problémákat, továbbá a keleti piacokat érintő kérdésekben egyeztetik a kormányzat és a munkaadók álláspontját.

SIKERTELEN KÁRPÓTLÁSIJEGY-CSERE. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. eredménytelennek nyilvánította azt a tavasszal kiírt pályázatot, amelyen összesen 11,8 milliárd forint névértékű áramszolgáltatói részvényt kínált fel kárpótlási jegyért. A pályázat első fordulóján az OTP Értékpapír Rt. és az OTP Bank konzorciuma, valamint a K&H Brókerház Rt. adott be ajánlatot, amelyek az ÁPV Rt. szerint nem feleltek meg a kiírásnak. A vagyonkezelő a kérdésről tárgyalni fog a pénzügyi tárcával, ám a végső döntést a kormánynak kell meghoznia. A kárpótlási jegy a márciusi 1249 forintos árfolyamról folyamatosan esett; jelenleg a tőzsdei átlagár 400 forint körül van.

ZUHANÁS A PESTI TŐZSDÉN. Egy hét leforgása alatt több mint 2 ezer pontot veszített értékéből a budapesti tőzsdeindex: péntektől péntekig összességében 28,6 százalékos esést regisztráltak. E hét hétfőjén némiképp emelkedett a mutató, kedden pedig – dacára az előző napi New York-i krachnak – további minimális javulás következett (lásd a grafikont).

ELDŐLHET AZ AUTÓPÁLYADÍJ SORSA. Csütörtökön tárgyalja a gazdasági kabinet az autópályadíj-rendszerről szóló előterjesztést. A közlekedési tárca állásfoglalást vár arról, hogy a díjak csak az üzemeltetés és fenntartás költségeit tartalmazzák-e a jövőben, vagyis lehet-e a központi költségvetésből finanszírozni a fejlesztéseket. Határoznia kell a kormánynak arról is: matricás, kapus vagy vegyes formában történjen-e a díjszedés.

OROSZORSZÁG KORMÁNYFŐ NÉLKÜL. Az orosz Duma hétfőn elvetette Viktor Csernomirgyin ügyvezető kormányfő miniszterelnöki kinevezését: a jelölt kommunista ellenfelei az ő korábbi politikáját tették felelőssé a mostani válság kialakulásáért. Oroszországban áremelkedésekkel kezdődött a szeptember, miután az elmúlt két hét alatt még a jegybank hivatalos árfolyama szerint is csaknem 50 százalékot veszített értékéből a rubel a dollárhoz képest.