Hő-hullám

MENESZTETT POSTABANK-VEZÉRKAR. Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) péntektől egy hónapos időtartamra felügyeleti biztost rendelt ki a Postabank és Takarékpénztár Rt.-hez, ezzel egy időben felfüggesztették az eddigi vezetést, az élen Princz Gábor elnök-vezérigazgatóval. A 75 százalék feletti tulajdonrésszel rendelkező állami tulajdonos az augusztus 7-i közgyűlésen várhatóan új menedzsmentet állít a Postabank élére: a hitelintézet [...]

MENESZTETT POSTABANK-VEZÉRKAR. Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) péntektől egy hónapos időtartamra felügyeleti biztost rendelt ki a Postabank és Takarékpénztár Rt.-hez, ezzel egy időben felfüggesztették az eddigi vezetést, az élen Princz Gábor elnök-vezérigazgatóval. A 75 százalék feletti tulajdonrésszel rendelkező állami tulajdonos az augusztus 7-i közgyűlésen várhatóan új menedzsmentet állít a Postabank élére: a hitelintézet vezérigazgatójának Auth Henriket, elnökének Madarász Lászlót, a felügyelőbizottság első emberének pedig Urbán Lászlót javasolja.

KÖLTSÉGVETÉSI IRÁNYELVEK. A hiány csökkentése, az infláció mérséklése és a gazdasági növekedés erősítése érdekében szigorú költségvetés várható jövőre – ígéri a kormány. Az Orbán-kabinet szándékai szerint nagyobb hangsúlyt kap majd a vidékfejlesztés, a kis- és középvállalkozások, illetve a magángazdák támogatása. Alanyi jogúvá válik a gyes és a családi pótlék, megerősítik a rendőrséget, a hitoktatás költségeit pedig az állam vállalja át. A tervek szerint bővítik az adózói kört. Ezzel párhuzamosan csökkentik az adókulcsokat és szigorítják a közterhek behajtását, viszont egyelőre nem kerül sor a kamatadó bevezetésére.

SZABAD ÚT A GABONÁNAK. Kiviteli engedély nélkül lehet exportálni búzát és kukoricát augusztus 1-jétől – közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A rendelkezés átmeneti, s nem érinti az augusztus elseje előtt kiváltott gabonaexport-engedélyeket. Ezekre az eredetileg meghirdetett feltételek érvényesek, illetve alkalmazandók. A tárca vezetője az augusztus 1-jétől december 31-ig terjedő időszakra az exportengedély nélkül kiszállított búza után tonnánként 1500 forint támogatást határozott meg. A támogatás minden minőségű búzára érvényes. Várhatóan e hét végére végeznek a búza betakarításával a gazdák: az FVM becslése szerint előreláthatólag 5 millió tonnányi kerül a magtárakba a fő kenyérgabonából.

MÍNUSZBAN AZ ÁPV RT. Több volt a kiadása, mint a bevétele az első félév során az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-nek. A bevételek összességében 75,7 milliárd forintot tettek ki. Ennek 48,76 százaléka devizában, 45,14 százaléka forintban, 4,79 százaléka kárpótlási jegyben folyt be. A bevételek 1,31 százaléka E-hitelből származott. Értékesítésből és vagyonhasznosításból 72 milliárd forintra tett szert a privatizációs szervezet. Az állami tulajdoni részesedések után a társaságok több mint 3 milliárd forint osztalékot fizettek be június végéig, az egyéb bevételek pedig 731 millió forintra rúgtak. Az ÁPV Rt. kiadásai meghaladták a 79,48 milliárd forintot ezen időszak alatt. Ebből a privatizációs ráfordítások 12,8 milliárd forintot tettek ki, reorganizációra pedig 12,6 milliárd forintot költött a privatizációs szervezet.

HALASZTOTT TENDER. A honvédelmi miniszter az Országgyűlés illetékes bizottságának javaslata alapján egy hónappal, augusztus 31-ig meghosszabbította a katonai telefonbeszerzésre kiírt pályázat határidejét. Az 500 millió forint értékű fejlesztésről – amely egy 5 milliárd forintos hosszabb távú üzlet része – még az előző honvédelmi vezetésnek kellett volna döntenie. Keleti György miniszter azonban nem hirdette ki a végeredményt, mert Orbán Viktor kijelölt miniszterelnökként írásban kérte, hogy ebben az ügyben már az új tárcavezetés léphessen.