Átrendezés

FELLÉPÉS A MAFFIA ELLEN. Az Orbán-kabinet első ülésén átfogó intézkedéscsomagot fogadott el a szervezett bűnözés visszaszorítására. Ebben többek között a vagyonelkobzás és a kiutasítás alkalmazási lehetőségeinek bővítése és a bűnszervezethez tartozás súlyosabb büntetése szerepel. Megvizsgálják a kormányzati adatbázisok összekapcsolásának, illetve a név szerinti kereshetőség megteremtésének feltételeit is. A kabinet – elődjéhez hasonlóan – kezdeményezi az [...]

FELLÉPÉS A MAFFIA ELLEN. Az Orbán-kabinet első ülésén átfogó intézkedéscsomagot fogadott el a szervezett bűnözés visszaszorítására. Ebben többek között a vagyonelkobzás és a kiutasítás alkalmazási lehetőségeinek bővítése és a bűnszervezethez tartozás súlyosabb büntetése szerepel. Megvizsgálják a kormányzati adatbázisok összekapcsolásának, illetve a név szerinti kereshetőség megteremtésének feltételeit is. A kabinet – elődjéhez hasonlóan – kezdeményezi az ügyészség kormány alá rendelését, ehhez azonban kétharmados támogatást igénylő törvénymódosításra lenne szükség.

MENESZTETT FŐRENDŐRÖK. Pintér Sándor belügyminiszter július 16-ai hatállyal felmentette hivatalából Forgács László országos rendőr-főkapitányt, valamint Ignácz István bűnügyi és Bánfi Ferenc közbiztonsági főigazgatót. Az érintettek rendelkezési állományban egy évig a rendőrségnél maradnak. Az országos főkapitányi poszt várományosa Orbán Péter rendőr dandártábornok.

NEM LESZ TB-KORMÁNYBIZTOS. Nem neveznek ki önálló kormánybiztost a tb felügyeletére; ezt a feladatot a Miniszterelnöki Hivatal egyik politikai államtitkára látja el. A személyt illetően változatlanul Selmeczi Gabrielláról, a Fidesz-MPP képviselőjéről szólnak a hírek. A fenti hivatal hatáskörébe tartozik majd a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, a Kormányzati Ellenőrzési Iroda, valamint a privatizáció felügyelete is.

SZINTEN A KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY. Júniusban 13 milliárd forint volt a központi költségvetés hiánya, így idén az első félévben összesen 195,1 milliárdos deficit keletkezett (lásd a grafikont). A Pénzügyminisztérium adatai szerint a büdzsé hathavi hiánya az egész évre tervezett deficit 45,7 százaléka, míg a tavalyi év azonos időszakában 48,5 százalékot mértek. A vártnál magasabb, 55 milliárd forintos mínuszt regisztráltak a tb-alapoknál, míg az elkülönített állami pénzalapok 17,9 milliárdos többlettel zárták az első félévet. Az államháztartás konszolidált hiánya így az előzetes adatok szerint 232,3 milliárd forintra rúgott.

JEGYBANKI KAMATCSÖKKENTÉS. A Magyar Nemzeti Bank augusztus elsejétől egységesen mérsékli a forint- és devizaforrások után képzett, úgynevezett kötelező tartalékra fizetett kamatokat. A kamatláb mértéke a jelenlegi 11-ről évi 10 százalékra csökken. A lefaragást a pénzpiaci kamatok esésével indokolják.

ÓRIÁSHITEL OROSZORSZÁGNAK. Az idén és jövőre összesen 22,6 milliárd dollár pótlólagos pénzügyi támogatást kap Oroszország a nemzetközi pénzügyi szervezetektől. Ezt Anatolij Csubajsz különmegbízott jelentette be a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve a Világbank képviselőivel folytatott tárgyalásait követően. A moszkvai kormány az IMF döntése után 6 milliárd dollár hitelhez azonnal hozzájuthat; ezt elsősorban a stabilizációs intézkedések támogatására és a rubel árfolyamának védelmére fordítják. A kabinet emellett kinyilvánította szándékát, hogy az IMF jövő év végén lejáró 10,2 milliárd dolláros hitelét felváltó újabb kölcsönről is folytasson tárgyalásokat.

LEMONDOTT A JAPÁN KORMÁNYFŐ. Nagyot bukott a kormányzó Liberális Demokrata Párt a japán felsőházi részválasztáson: a 126 helyből – a remélt 61 helyett – mindössze 44-et sikerült megszerezni. Hasimoto Rjutaro pártelnök-kormányfő emiatt hétfőn bejelentette lemondását. A piacok ezt óvatos optimizmussal fogadták, a jen pedig az eddigi gyengülés után erősödni kezdett.