RÉSZVÉNYPIAC – Visszanyerő pozícióban

A kedvező hazai makrogazdasági adatok és a cégek várhatóan dinamikus eredménynövekedése ellenére az utóbbi hetekben a stagnálás jellemezte a részvénypiacot. A hét eleji kedvező nemzetközi események hatására azonban minden remény megvan arra, hogy egyértelműen felfelé mozduljanak el a honi árfolyamok.

Látványos irányváltás tanúi lehettek a napokban a pesti parkett szereplői. Míg a múlt hét alapvetően a bizonytalanság és az árfolyamcsökkenés jegyében telt el, hétfőn már egyértelműen erősödő árak jellemezték a kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A szinte 180 fokos fordulat alapvetően a nemzetközi történéseknek volt köszönhető. A hét elején nyilvánosságra került, hogy Oroszországnak sikerül megállapodnia a Nemzetközi Valutaalappal egy 22,6 milliárd dolláros hitel felvételéről. Szintén kedvezően hatottak a Tokióból érkező hírek: Hasimoto Rjutaro miniszterelnöknek a felsőházi választásokon elszenvedett kormánypárti vereség miatti lemondása elemzők szerint csak a régóta egyhelyben topogó reformok felgyorsulását jelentheti.

Mindezek hatására a BUX-index hétfőn több mint 110 pontot erősödött, ezáltal egy nap alatt visszanyerte múlt heti veszteségének a felét. Az elemzők rövid távon szinte egyöntetűen optimisták, hiszen jelenleg semmilyen tényező nem hat az egyébként is alulértékelt magyar részvények drágulása ellen.

Az erősödés elsősorban az elmúlt napokban számottevően visszaeső papírokat jellemezte. A Richter részvényei például – amelyek a múlt pénteken több mint ezer forintot, 6 százalékot veszítettek értékükből – a hétfő nyertesei voltak. Ezen persze annyiban nem lehet csodálkozni, hogy a legnagyobb honi gyógyszergyár árbevételének ma már több mint egyharmada származik Oroszországból és a többi FÁK-államból, s minthogy e relációba főként magasabb nyereségtartalmú termékek kerülnek, üzemi profitjának csaknem fele kapcsolható ehhez a piachoz. Általános vélekedés szerint egyébként a cég főbb mutatói nem indokolják teljesen az árfolyam korábbi erőteljes esését.

A pesti tőzsde általában legnagyobb forgalmú és egyben a kisbefektetők egyik kedvencének számító papírja, a Mol szintén kezd magára találni. Itt az erősödést az általános tendenciákon kívül egyedi okok is magyarázzák. A hét elején jelentették be, hogy a társaság újabb gázszolgáltatóban szerzett jelentős részesedést. A valószínűsített forgatókönyv szerint a harmadik negyedévben is nagy esély van arra, hogy elmarad a gázár-emelés (ne feledjük: közelednek az önkormányzati választások), cserébe viszont középtávon döntés születhet a gázárképlet felülvizsgálata ügyében. A Mol-részvények egyébként az idei évre várható eredmény alapján továbbra is átlag alatti P/E-vel (az árfolyam és az egy részvényre jutó eredmény hányadosa) forognak. A részvény árfolyama egyelőre – igaz, csak hajszállal – elmarad attól a 6100 forintos értéktől, amelyen a kisbefektetők jegyezhettek, még márciusban.

Az idei évre jellemző óvatos befektetői magatartás igen rosszat tett a vegyipari papírok megítélésének. A BorsodChem jelenleg az 1998-ra becsült eredményből számolva 6-os, a TVK pedig 5 alatti P/E-vel, a piaci átlagnak durván a felén forog. Ez – még a vegyipari cégekre nemzetközileg is jellemző diszkontot is bekalkulálva – meglepően alacsony érték. Pedig középtávon mindkét társaságnál kifejezetten biztatóak a kilátások. A BorsodChem számára például a világpiaci vegyipari áralakulás egyáltalán nem kedvezőtlen, s – amellett, hogy a cég a termékstruktúrája okán a vegyipari ciklusra is kevésbé érzékeny – nem szabad megfeledkezni az új kapacitások közeli belépéséről sem. Rövid távon szintén árfolyam-erősítő tényező lehet, ha hosszas huzavona után végül megvalósul a horvátországi akvizíció.

A TVK-nak lejárt a vegyipari benzinre kötött fedezeti ügylete, amely például az első negyedévben a drámai olajárcsökkenés miatt közel 1 milliárd forintos pénzügyi veszteséget okozott. A tervek szerint egyébként az év vége felé – a Matáv után másodikként – a TVK-részvények is megjelennek a New York-i értéktőzsdén, ami a remények szerint pótlólagos keresletet teremthet a papírokra.

Abban nincs változás az elmúlt héthez képest, hogy az ázsiai válság miatt megváltozott befektetői magatartás nagy vesztesei a közepes cégek (Figyelő, 1998/ 28. szám). Az eddig gyengélkedő középmezőnyből az utóbbi hetekben csak a Pick-részvények javultak jelentősen. A kedvező tendenciák hatására az elemzők szinte kivétel nélkül vételre ajánlják a szalámipapírokat. Az egyik új szerzemény, a Ringa sikeres integrálása a cégcsoportba és a németországi eladások átszervezése egyaránt kedvező adatokat sejtetnek a cég második negyedéves jelentésében. Persze a Pick az utóbbi alig több mint egy hónapban közel 25 százalékot erősödött, így nem csoda, ha a befektetők egy része már új célpontokat keres.