Felpörgőben

ELKÉSZÜLT A KORMÁNYPROGRAM. Hétfőn tette le az asztalra a programját az alakuló koalíciós kormány. A több mint másfélszáz oldalas dokumentum – fokozatosan mérséklődő leértékelési ütem mellett – az ezredfordulóra tűzi célul az infláció 10 százalék alá szorítását. Az anyag ígéretet tesz az adó- és járulékterhek fokozatos csökkentésére, illetve a kis- és középvállalkozások támogatásához szükséges intézményrendszer [...]

ELKÉSZÜLT A KORMÁNYPROGRAM. Hétfőn tette le az asztalra a programját az alakuló koalíciós kormány. A több mint másfélszáz oldalas dokumentum – fokozatosan mérséklődő leértékelési ütem mellett – az ezredfordulóra tűzi célul az infláció 10 százalék alá szorítását. Az anyag ígéretet tesz az adó- és járulékterhek fokozatos csökkentésére, illetve a kis- és középvállalkozások támogatásához szükséges intézményrendszer kiépítésére. Hiányzik viszont a 7 százalékos gazdasági növekedés ígérete. A kormányprogram részletes vitáját csütörtökön kezdi meg az Országgyűlés. Az új kabinet várhatóan július 8-án teszi le a hivatali esküt.

TB-FELSZÁMOLÁSI INDÍTVÁNY. Az Alkotmánybíróság korábbi határozatára hivatkozva a tb-önkormányzatok megszüntetését célzó törvényjavaslatot nyújtott be kedden a Fidesz-MPP hat országgyűlési képviselője, mondván: a két testület nem rendelkezik a közhatalmi feladatok ellátásához szükséges alkotmányos legitimációval. Szeremi Lászlóné, a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat elnöke a keddi közgyűlésüket követően bejelentette: ha a parlament a szervezet megszüntetése mellett dönt, várhatóan ők is az Alkotmánybíróságnál keresnek majd jogorvoslatot.

ÚJ KAMARAI JOG. Július elsejétől a gazdasági kamarák végzik az egyéni vállalkozói igazolvány kiadásával kapcsolatos teljes ügyintézést. Az új dokumentum kiállítása változatlanul 5 ezer, a módosítás pedig 2 ezer forintba kerül. Az egyéni vállalkozók kiszolgálása “egyablakos” rendszerben történik. Ez azt jelenti, hogy az adószámot, a tb-folyószámlaszámot és a statisztikai számjelet egyaránt a kamara kéri meg számukra az illetékes hatóságoktól. A kérelmezők a beadásától számított 30 napon belül postai úton kapják kézhez a vállalkozói igazolványt.

EMELKEDŐ GDP. Összehasonlító áron 4,9 százalékkal növekedett a GDP az idei első negyedévben (lásd a grafikont), szemben a tavalyi hasonló időszak 2,1 százalékos bővülésével. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a legnagyobb mértékben a gépipar növelte hozzájárulását a bruttó hazai termék előállításához, hiszen az első három hónapban 33,3 százalékkal javította teljesítményét. A GDP belföldi felhasználásán belül továbbra is a beruházások élénkülése játszotta a legnagyobb szerepet, 12,1 százalékos emelkedést produkálva.

DRÁGUL AZ AUTÓPÁLYA. Mindkét fizető-autópályán díjat emeltek július elsejétől a szolgáltatók. Az M1-es Győr és Hegyeshalom közötti szakaszán az Elmka Rt. szezonális díjat vezetett be; ez személygépkocsik esetében a szokásosnál 20 százalékkal magasabb, kilométerenként 38 forintos díjat jelent. Az M5-ös Budapest-Kecskemét-Kiskunfélegyháza szakaszán az AKA Rt. az inflációhoz igazította az árváltozást: itt átlagosan 11 százalékkal kell többet fizetni minden megtett kilométerért.

HAT ÉV LUPISNAK. A Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletével 6 év letöltendő börtönbüntetésre, 8 év közügyektől való eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélte Lupis Józsefet, az egykori Lupis Brókerház elnök-vezérigazgatóját, akit nemcsak sikkasztás és magánokirat-hamisítás, hanem csalás bűntettében is elmarasztalt.