Kormány-váró

FORMÁLÓDÓ KOALÍCIÓ. Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások a választások győztese és reménybeli partnerei között. A Fidesz-MPP elsőként a Magyar Demokrata Fórummal kezdte meg az egyeztetést, ám ezen a héten vélhetően sor kerül a miniszterelnök-jelölt Orbán Viktor és Torgyán József kisgazda vezető közötti találkozóra, illetve a két párt koalíciós megbeszéléseinek startjára is. ZUHANÓ FORINT. Három éve nem [...]

FORMÁLÓDÓ KOALÍCIÓ. Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások a választások győztese és reménybeli partnerei között. A Fidesz-MPP elsőként a Magyar Demokrata Fórummal kezdte meg az egyeztetést, ám ezen a héten vélhetően sor kerül a miniszterelnök-jelölt Orbán Viktor és Torgyán József kisgazda vezető közötti találkozóra, illetve a két párt koalíciós megbeszéléseinek startjára is.

ZUHANÓ FORINT. Három éve nem látott mélységbe zuhant múlt hét csütörtökön a forint árfolyama a bankközi devizapiacon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a gyengülés a piaci hangulattal, valamint egy nagyobb importszámla kifizetésével hozható összefüggésbe, s átmenetinek tekinthető. A jegybank – a külső egyensúly javulására, az infláció és a kamatok alakulására, az ország gazdasági teljesítményére hivatkozva – kizárta, hogy beavatkozzék az árfolyamsávon belül. A pénteki és a keddi pénzpiaci fejlemények arra utaltak, hogy lassan megnyugszik a forintkereskedelem.

MARAD A CSÚSZÓLEÉRTÉKELÉS. November-december előtt nem fontolható meg komolyan a csúszóleértékelés megszüntetése – jelentette ki Orbán Viktor pénteken, németországi útjáról visszatérve. A kormányfőjelölt szerint a monetáris politikát kapkodva módosító lépések bizonytalansági tényezőt jelentenének a gazdaságban, ezért a Fidesz-MPP legkorábban a következő költségvetési évtől tartja elképzelhetőnek a jelenlegi árfolyamrendszer megváltoztatását.

BŐVÜLŐ IPARI TERMELÉS. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint áprilisban 8,1 százalékkal növekedett az ipari termelés a múlt év azonos időszakához képest (lásd a grafikont). Az előzetes adatok alapján az idén áprilisi ipari produkciót a márciusival összevetve 1,9 százalékos csökkenés mutatkozik. Az év első négy hónapjában a termelés volumene 12,5 százalékkal volt nagyobb, mint 1997 hasonló periódusában.

JEGYBANKI KAMATCSÖKKENTÉS. Az MNB június elsejei hatállyal 0,50 százalékponttal 19,00 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot. A lépés nyomán számos kereskedelmi bank szállította le kisebb-nagyobb mértékben kamatait.

A MATÁVÉ LEHET A JÁSZTEL. A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács után Lotz Károly szakminiszter is áldását adta arra, hogy a JászTel 95 százalékos tulajdonrészét a Matáv Rt. vásárolja meg. Az üzlet véglegessé válásához még szükséges a Versenyhivatal engedélye is.

AUTÓPÁLYA-GARANCIA. Sajtóértesülések szerint szünetelnek az M1-es autópálya fizető szakaszát működtető Első Magyar Koncessziós Autópálya (Elmka) Rt. sorsáról folyó tárgyalások a közlekedési tárca, valamint a társaság tulajdonosai és hitelezői között. Ha a megegyezés a következő hetekben sem jön létre, úgy a cég június közepétől esedékessé váló tőketörlesztésének megkezdésekor le kell hívni az állami garanciát. Az Elmka a közelmúltban pert is vesztett a sztrádatarifák ügyében, ráadásul a leendő koalíciós pártok újra kívánják tárgyalni a koncessziós autópályadíjak ügyét.