Jobbra át!

FIDESZ-GYŐZELEM. A Fidesz-MPP sikerével zárult az országgyűlési választások második, 57 százalékos választói részvétel mellett lezajlott fordulója. Az egyéni választókerületek többségében a fiatal demokraták jelöltjei győztek. A legnagyobb frakció e párté lesz a parlamentben, többségbe azonban a szövetséges MDF-fel együtt sem került (lásd a grafikont). Az eddig kormányzó MSZP az egyéni kerületeknek kevesebb mint egyharmadában tudott [...]

FIDESZ-GYŐZELEM. A Fidesz-MPP sikerével zárult az országgyűlési választások második, 57 százalékos választói részvétel mellett lezajlott fordulója. Az egyéni választókerületek többségében a fiatal demokraták jelöltjei győztek. A legnagyobb frakció e párté lesz a parlamentben, többségbe azonban a szövetséges MDF-fel együtt sem került (lásd a grafikont). Az eddig kormányzó MSZP az egyéni kerületeknek kevesebb mint egyharmadában tudott győzni; mandátumai pusztán a legerősebb ellenzéki párt pozíciójához elegendőek. Koalíciós partnere, az SZDSZ a korábbi helyek kétharmadát vesztette el. Egy esetleges jobbközép-jobboldali koalícióból kihagyhatatlannak tűnik az FKgP, amely újraalakulása óta a legjobb eredményét érte el. A parlamentbe került hatodik pártnak, a szélsőjobboldali MIÉP-nek az eddigi szabályok szerint egyetlen mandátum hiányzik a frakcióalakításhoz.

TŐZSDEI MÉLYREPÜLÉS. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 693 pontot zuhant hétfőn, a választások második fordulóját követő első kereskedési napon. Ez volt a börze történetének negyedik – az idén pedig a második – legnagyobb áresése. A BUX-index záráskor 7274 ponton állt, csaknem 9 százalékkal alacsonyabban, mint pénteken. A zuhanást az elemzők a választások eredményével, pontosabban a bizonytalan koalíciós lehetőségekkel hozták összefüggésbe. A keddi tőzsdenapon viszont már megnyugodni látszottak a kedélyek, s a mutató 133 ponttal javult.

CSÖKKENŐ REPOKAMATOK. A Magyar Nemzeti Bank kedden 0,25 százalékponttal csökkentette az irányadó repokamatokat. Ennek értelmében az 1 hetes és az 1 hónapos futamidejű jegybanki betétek után éves szinten 17,875, illetve 18,375 százalékos kamatot fizetnek. A lépéssel a jegybank vezetői jelezték: a monetáris politika céljai a választások után is változatlanok.

INDUL A RÁBA-BUSZ. A tervezettnél hamarabb, már az idén elkezdődhet a Rába-autóbuszok sorozatgyártása; a nullszériát augusztusban indítják. A termelési program felgyorsítását a cég a nagyfokú vásárlói érdeklődéssel indokolja, de feltehetően a Volán-társaságok közelgő tendere is szerepet játszott a döntésben. A jármű karosszériája belga licenc alapján készül, a kocsiszekrényt a Rába alvázaira szerelik.

A CITIBANKÉ AZ EKB. A Citibank hétfőn aláírta az Európai Kereskedelmi Bank (EKB) jelenlegi tulajdonosaival a szerződést arról, hogy megvásárolja a hitelintézet részvényeinek 100 százalékát. A tranzakció eredményeként a Citibank a mérlegfőösszeg szerint a nyolcadik helyet foglalja majd el a honi pénzpiacon, amelyen részesedése eléri a 3 százalékot.

VAGYONKEZELŐI MÉRLEG. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. bevétele az idén április végéig meghaladta a 65 milliárd forintot; ebből 63,6 milliárd készpénzben folyt be. A kiadások eközben 53,1 milliárdot tett ki. Ezen belül a jogszabályok által meghatározott tételek 18 milliárdra rúgtak, amelyből a közvetlen költségvetési befizetés 11,8 milliárd volt. A kormány jóváhagyta az ÁPV Rt. 4,5 milliárd forintos tőkeemelését a DAM Diósgyőr Rt.-ben. A tranzakciót három ütemben, jövő februárig teljesítik.