EGYESÍTETT SZEMÉLYHÍVÓK – EasyCall-operáció

Az EasyCall Rt. a napokban megvette az Operátor Hungária Kft.-t, így a személyhívók hazai piaca kétszereplősre zsugorodott. A koncessziós jogokkal rendelkező vevő ügyfeleinek száma ezzel megközelíti a 17 ezret, míg a másik koncessziós, az Eurohívó előfizetői tábora 10 ezer körüli.

Az Operátor nevével együtt tanulta meg az ország a nyolcvanas évek végétől, mit is jelent a személyhívás fogalma. Akkoriban nagy népszerűségnek örvendett a szolgáltatás, a felívelés először a Westel 450-es telefontársaság megjelenésekor tört meg kissé. Igazi gellert pedig akkor kapott az Operátor tevékenysége, amikor 1994 tavaszán a hírközlési tárca vezetője kiírta a páneurópai Ermes-rendszerű új személyhívó szolgáltatás pályázatát. A Pocsag elnevezésű korábbi szisztémában regionálisan működő Operátor két országos koncessziós versenytársat kapott , az EasyCallt és az Eurohívót. Ráadásul a médiatörvény életbe lépésével a társaság végrendeletét is megírták azzal, hogy kimondták az OIRT rádiósáv megszüntetését, illetve a CCIR általánossá tételét. A technikailag elavult sávon dolgozó Operátor csak ideiglenes engedélyt kapott a CCIR sávra, önálló szolgáltatási jogának kérelmét a szakhatóság elutasította.

A GSM mobiltársaságok megjelenése aztán végképp megpecsételte a cég sorsát, sőt, sokáig úgy tűnt, a társaiét is. Világossá vált, hogy a korábban elképzelt 100-150 ezres előfizetői táborról végleg le kell tenni. Pákozdy Zsolt, az EasyCall vezérigazgatója most úgy értékeli a helyzetet, hogy 30 ezer körül stabilizálódhat az előfizetők száma. Cégük új stratégiával igyekszik helyet találni a GSM-társaságok úgymond agresszív piaci és árpolitikája miatt erőteljesen beszűkült lehetőségek közepette.

A vezérigazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy az Operátor ügyfélkörének átállítása a korszerű Ermes-rendszerre 200-300 millió forintos egyszeri beruházást igényel. Az előfizetők számára ingyenes készülékcsere végrehajtása mellett az EasyCall legfőbb célja a szolgáltatás jelenleg 75-80 százalékos lefedettségének 95-97 százalékra növelése. Az idei év végére gyakorlatilag az ország minden pontján elérhetők lesznek a cég szolgáltatásai. Az elmúlt hetekben tovább bővítették a készülékeken megkapható információk körét. Bevezették például a negyedóránként felfrissített tőzsdei tájékoztatást, amely a részvény- és valutaárfolyamok mellett a befektetési jegyek körüli eseményeket is rögzíti. Újdonság, hogy az ügyfél által megnevezett hat részvénynél limitmegfigyelésre is vállalkoznak. Ez azt jelenti, hogy ha valamely részvény árfolyama elér egy bizonyos alsó, illetve felső határt, a készülék öt percen belül jelez.

Címkék: Hetilap: Röviden