FELTÖREKVŐ PIACOK – Egy csónakban

Az elmúlt hetekben ismét rájárt a rúd a feltörekvő piacokra. Az indonéziai eseményekkel a távol-keleti válság történetében újabb fejezet kezdődött, a tőkéjükkel beragadt befektetők pedig pánikszerűen próbálják menteni a menthetőt. A hét elején az orosz rubel ellen indított spekulatív támadás tartotta izgalomban a feltörekvő piacok szereplőit.

Nem csillapodnak a kedélyek a hazai részvénypiacon. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a múlt heti, négy napon keresztül tartó áresés után pénteken úgy nézett ki, hogy ha alacsonyabb árszinten is, de stabilizálódnak az egyes papírok jegyzései. Ezt támasztották alá az azokban a napokban közzétett első negyedéves gyorsjelentések is, amelyek a vezető kibocsátók esetében a várakozásoknak megfelelően rekordadatokról tanúskodtak.

A feketeleves hétfőn következett, amikor 310 pontot, azaz 3,8 százalékot veszítettek az értékükből a részvények. A parlamenti választások első fordulója óta eltelt hat munkanap alatt mintegy 850 pontot esett a BÉT hivatalos indexe, ami az árfolyamok átlag 10 százalékos mérséklődésével egyenértékű.

A hét elején kiújult általános ár-esésért viszont már nem a választások miatt kialakult bizonytalanság okolható: a feltörekvő piacok túlnyomó többsége az árak mérséklődésével kénytelen szembesülni. Lengyelországban nem tartottak választásokat mostanában, mégis több mint 6 százalékot veszítettek értékükből a részvények az utóbbi két hét alatt. A moszkvai részvénypiacon pedig több mint 30 százalékos áresés keserítette el a befektetőket; a zuhanás egyharmada hétfőn következett be. Az ország pénzügyi stabilitásába vetett hit megingott, így a külföldi befektetők jelentékeny mennyiségű értékpapírtól váltak meg. A vevői oldalon a kockázatot jobban tűrőek álltak, akik számára az állampapírok esetében a 43-45 százalékos hozamszint már kellően csábító volt.

A magyar részvénypiac kilátásait taglalva elbizonytalanodtak az elemzők, mivel pallosként még mindig ott lebeg a piacok felett a távol-keleti válság esetleges elmélyülése. A kiszámíthatatlan kockázati tényező miatt – függetlenül a magyar társaságok biztatóan gyarapodó eredményeitől – nem kizárt az árfolyamok tartós mérséklődése. Ezt csak tetézné, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Board a várakozásokkal ellentétben megemelné a dollárkamatokat. Emellett a parlamenti választások eredménye is markánsan rányomhatja bélyegét rövid távon az árfolyamok alakulására. A jelenlegi koalíció győzelme minden valószínűség szerint néhány napos eufóriát okozna a parketten. Egy új összetételű kormány esetén viszont néhány hét szükségeltetik ahhoz, hogy a befektetők képet alkothassanak a hatalomra kerülők gazdaságpolitikai elképzeléseiről.