NEMZETKÖZI OPTIMIZMUS

Pénteken tették közzé az Egyesült Államokban a legfrissebb foglalkoztatási adatokat. Ezek szerint a munkanélküliségi ráta 4,3 százalékra mérséklődött: ilyen alacsony értékre 1970 óta nem volt példa. A túlfoglalkoztatottság a bér-ár spirálon keresztül érthetően kelthetett volna inflációs félelmeket. Az átlagos munkahét nagyobb arányú csökkenése viszont azt vetíti előre, hogy a héten nyilvánosságra kerülő havi ipari termelési [...]

Pénteken tették közzé az Egyesült Államokban a legfrissebb foglalkoztatási adatokat. Ezek szerint a munkanélküliségi ráta 4,3 százalékra mérséklődött: ilyen alacsony értékre 1970 óta nem volt példa. A túlfoglalkoztatottság a bér-ár spirálon keresztül érthetően kelthetett volna inflációs félelmeket. Az átlagos munkahét nagyobb arányú csökkenése viszont azt vetíti előre, hogy a héten nyilvánosságra kerülő havi ipari termelési adatok még sem lesznek “túl jók”. Így mostanság aligha fenyeget a gazdaság túlfűtöttségének a veszélye, azaz nem kell arra számítani, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának május 19-i ülésén a dollárkamatok megemelése mellett döntenek az illetékesek.

A befektetők reménye szerint a második negyedéves GDP 2 százalék körül alakul majd, szemben az első negyedévben elért 3 százalékkal, így egy jó időre lekerülhetne a napirendről a dollárkamatok megemelése. A részvénypiaci optimizmust ezenkívül az óriásvállalatok fúziójáról szinte naponta megjelenő új hírek, illetve híresztelések táplálják. Ennek tudható be, hogy a két héttel ezelőtti korrekciót követően ismét rekordmagasság közelében jegyezhetik a vezető részvénypiacok indexeit.